13. tammikuuta 2019

Tekniikkapähkinä #1


Blogin tavanomainen sisältö on tauolla huhtikuuhun asti. Editoin näppäimistö sauhuten käsikirjoituksesta uutta versiota, minä aikana täällä blogissa ilmestyy kuusiosainen Tekniikkapähkinä.

Mikä Tekniikkapähkinä?

Tekniikkapähkinä on ajatushaaste tai harjoitus, jonka tarkoitus on herättää pohtimaan jotakin tarinan peruspalikkaa. Pähkinän saa ratkaista niin kuin itse haluaa, oli se sitten yhdellä lauseella tai kokonaisella novellilla, ja haastetta saa vapaasti myös muokata niin, että se vastaa paremmin kirjoittajan makuun tai oppimistarpeisiin.

Pähkinän vastauksia ei ole pakko jakaa, mutta ne saa jättää kommenttiosioon, jos haluaa käydä niistä keskustelua muiden lukijoiden kanssa. Lupaan itse lukea jokaisen vastauksen ja kommentoida niitä, ja ehkä jokin pähkinä herättää miettimään laajemminkin jonkin asian merkitystä tarinankerronnalle. Tekniikkapähkinöiden ratkaisut ovat kuitenkin vastaajien omaisuutta, eli muistakaa pyytää lupa, jos innostutte toistenne vastauksista. Annan omalta osaltani luvan julkaista tekniikkapähkinän pohjalta vaikka romaanin, jos sellainen sattuu syntymään!

Pähkinöitä voi pallotella myöskin ystävän kanssa! Monet mielenkiintoisimmista käymistäni keskusteluista lähtevät liikkeelle "mitä jos?" -kysymyksistä, ja tässä ilmenevät pähkinät ovat monet sellaisia, että olen kirjoittanut ne talteen jonkin inspiroivan keskustelun päätteeksi.

Viikon teema: Juoni

Juoni on ketju tapahtumia, jotka voivat olla ajallisesti irrallaan toisistaan, mutta jotka valitussa järjestyksessä muodostavat eheän, tyydyttävän kokonaisuuden. Aristoteleen mukaan juonella kuuluu olla alku, keskikohta ja loppu, ja lopussa tilanne on jollakin tapaa merkittävästi muuttunut. Aristoteles piti juonta paitsi selittävänä, myös temaattisena työkaluna; hyvä juoni herättää yleisössä tunteita, kuten myötätuntoa tragedian henkilöhahmoja kohtaan.

Juoni sisältää usein yllättäviä käänteitä, mutta samalla ne ovat sidoksissa toisiinsa: juoni selittää, miksi jokin tapahtuu ja mitä seurauksia teoista koituu. Alussa esitellään päähenkilö ja jonkinlainen ongelma (konflikti) sekä ongelman ymmärtämiseen vaadittavat tekijät. Keskikohdassa päähenkilö yrittää ratkaista ongelman, mutta joku tai jokin vaikeuttaa sitä. Viimein loppuhuipentumassa päähenkilön tilanne muuttuu, minkä seurauksena konflikti ratkeaa päähenkilön tekojen seurauksena joko tämän eduksi tai häviöksi. Loppuratkaisua seuraa usein päähenkilön uuden elämän esittely, vastaus johonkin avoimeksi jääneeseen kysymykseen, tai muu tapahtuma, joka kokoaa yhteen kaiken sitä edeltäneen. Joskus loppuhuipentumaa saattaa seurata vielä yksi käänne, jonka seurauksena loppu pysyy yllätyksenä.

Tämän viikon pähkinässä juonen alkutilanne on seuraava:

Maailman rikkain lohikäärme omistaa upean kuningaskunnan ja mittaamattoman kulta-aarteen, joista hän on suunnattoman ylpeä. Lohikäärme on kuitenkin onneton: jokainen lohikäärme, jota hän yrittää deittailla, kieltäytyy kohteliaasti toisista treffeistä. Mitä lohikäärme tekee ratkaistakseen ongelman?

Lohikärmeen voi halutessaan muuttaa oman suosikkigenrensä mukaiseksi olennoksi. Onko tarinalla onnellinen loppu? Hauskaa pähkinöintiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä muut lukevat