Ota yhteyttä


Yhteystiedot

Ajatuksia blogin kirjoituksista? Voit jättää kommentin blogikirjoituksen alle tai lähettää minulle sähköpostia osoitteeseen [email protected].

Jos olet kirjailija tai muu kustannusalan toimija ja haluat tehdä yhteistyötä blogin kanssa, katso ohjeet kustantajille ja kirjailijoille.

Tiedotteet ja kirja-alan uutiset voi lähettää osoitteeseen [email protected].

Sosiaalinen media

Pääasiallinen somekanavani on Twitterissä (@Varjohovi). Tviittailen kirjoittamisesta, kirja-alan uutisista ja kaikesta maan ja taivaan välillä. Englanniksi ja suomeksi.

Tiedon uusista blogikirjoituksista saa seuraamalla Kirjailijan elämää Facebookissa.

Palautelaatikko



Kustantajille ja kirjailijoille

Blogin tavoite on jakaa informaatiota kirjailijaksi pyrkimisestä ja kirjailijan ammatista sekä toimia vertaistukena ja inspiraationa kaikentasoisille kirjoittajille. Blogi toimii vapaaehtoistyönä yhteisen hyvän lisäämiseksi — tähän kuuluu myös suomalaisen kirjallisuuden tukeminen, missä roolissa Kirjailijan elämää toivottaa tervetulleeksi varsinkin tuoreet kirjailijat ja pienkustantamot tarjotakseen näille mahdollisuuksien mukaan lisää lukijoita ja vertaisverkostoja.

Tiedon jakamiselle välttämätön osa ovat he, jotka tietävät. Pyrin haastattelemaan niin kirjailijoita, kustantajia ja kustantamon taustajoukkoja heille läheisistä aiheista niin usein kuin mahdollista, tavoitteena vastata kirjailijoiksi pyrkivien yleisiin huoliin ja valottaakseni kirja-alaa yleensä. Jos siis olet millään lailla tekemisissä kirjan syntymisen kanssa, haluaisin kuulla sinusta! Voit ilmoittautua haastateltavaksi tai yleiseksi tietolähteeksi omaa alaasi koskevia kirjoituksia varten, tai jos niin haluat, blogin estradi on sinun.

Kaikki blogin tekstit ovat pääasialliselta luonteeltaan epäkaupallisia. Tämä merkitsee, että tiettyä tuotetta, kuten kirjaa, koskevat kirjoitukset saavat sisältää pienen määrän markkinointia (esim. linkin verkkokauppaan), mutta tekstin pääpainon odotetaan olevan informatiivisuudessa. Toisin sanoen "Miksi sinun täytyy ostaa Elämäni sammakkona" ei ole sallittu kirjoituksen aihe, mutta "Mitä opin kirjoittaessani esikoisteostani Elämäni sammakkona" on.

Tiedotteet, myös kaupalliset sellaiset, ovat aina tervetulleita osoitteeseen [email protected]. Kysymykset ja muut blogiin liittyvät tiedustelut taas onnistuvat parhaiten osoitteesta [email protected].

Haluatko vieraskirjoittajaksi?

Oletko julkaissut kirjan ja haluaisit jakaa oppimaasi matkan varrella? Näetkö kustannustoimittajana kerran toisensa jälkeen samat virheet sisään tulevissa käsikirjoituksissa? Oletko mukana kustantamon markkinoinnissa tai muissa taustajoukoissa ja toivoisit, että kirjailijat tietäisivät panoksestasi enemmän? Oli kokemuksen tasosi tai virallinen nimikkeesi mikä tahansa, sinulla voi olla paljon annettavaa.

Jos olet kiinnostunut vieraskirjoituksen kirjoittamisesta, lähetä aihe-ehdotuksesi osoitteeseen [email protected] ja liitä mukaan lyhyt esittely itsestäsi. Jos sinulla on jokin aiempi julkaisu, jonka voit lähettää työnäytteeksi, myös se on suositeltavaa liitää mukaan. Aiempi kokemus ei kuitenkaan ole välttämätön vieraskirjoitusta varten.

Kun aihe-ehdotuksesi on hyväksytty, suosittelen tutustumaan blogin aiempiin vieraskirjoituksiin. Kirjoituksen suosituspituus on 1500-2500 sanaa, ja ennen julkaisua siitä tehdään vedos (Google Docsin tunteminen on suositeltavaa), joka tarpeen mukaan käy läpi vielä kustannustoimituksen ja oikoluvun. Kuvitus tulee yleensä blogin puolelta, mutta tämä on sopimuksenvaraista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuka on blogin taustalla?

Olen Ami Surakka, blogissa tuttavallisemmin vain Ami. Kun aloitin blogin pitämisen vuonna 2013, verkossa oli vaikeasti löydettävissä vastaus moniin kirjailijan ammattiin liittyviin kysymyksiin, jotka vaivasivat tai kiinnostivat minua, ja niinpä otin haasteeksi kaivaa parhaan kykyni mukaan näihin vastaukset. Jotakin oppiessani jaoin sen ilokseni muillekin, ja sillä tiellä olen edelleen.

Blogi on näin ollen riippumaton, yksityinen julkaisu, vaikka se onkin vuosien varrella kasvanut paljoksi muuksikin kuin henkilökohtaiseksi päiväkirjakseni. Kaikki blogissa esiintyvät virheet ovat toisin sanoen omiani, ellei toisin ole ilmoitettu.

Arvosteletko kirjan, jos lähetämme sen sinulle?

Onko kyseessä kirjoittamista tai kirjailijan ammattia koskeva kirja? Jos on, saatan hyvinkin olla kiinnostunut. Jos puhe sen sijaan on romaanista, blogosfääri on täynnä upeita blogeja, jotka tekevät kirja-arvostelut itseäni paremmin. Tämä blogi taas tarjoaa alustan kirjan tekijöille itselleen, eli jos olet kirjailija tai kustantamon edustaja, lue sinulle suunnattu ohje täältä.

Miten voin tukea blogia?

Paras tuki blogille on henkinen: voit jakaa blogia kirjoittaville kavereillesi, jättää kirjoituksiin kommentteja tai, jos olet itse kirja-alan ammattilainen, voit tuoda oman osaamisesi blogin lukijoille haastattelun tai vieraskirjoituksen muodossa.

Jos taas haluat auttaa blogin (myönnettäköön melko minimaalisissa) serverikustannuksissa, löydät siihen ohjeet blogin sivupalkista. En kuitenkaan kirjoita blogia saadakseni palkkaa, vaan oppimisen ja vertaistuen takia.

Voiko blogiin ostaa mainostilaa?

Blogilla ei ole kaupallisia tavoitteita, vaan se toimii jakamisen ja saamisen periaatteen mukaan vapaaehtoistyönä. Jos siis olet kirjailija tai kustantaja ja haluat blogin esittelevän sinua tai kirjaasi, saat sen aivan ilmaiseksi! Tarkemmat ohjeet: Kustantajille ja kirjailijoille.

Blogissa on joitakin affiliate-linkkejä, joista saadut hilut kattavat blogin domain- ja serverikustannukset. Muu mainostaminen ei suoranaisesti ole pannassa, mutta kieltäydyn esim. sponsoroiduista kirjoituksista sillä periaatteella, että blogin sisällön täytyy aidosti palvella blogin lukijakuntaa.

Oletko kiinnostunut kirjoittamaan vieraspostauksia?

Jos olet bloggaaja tai lehden toimittaja ja haluat minut vieraskirjoittaja, ole ihmeessä yhteydessä! Joitakin aiempia lehtikirjoituksiani löytää mm. Tapiolan kirjaston Kirjoitan-lehdestä kirjailijanimellä Serafia Alho.

Annatko palautetta käsikirjoituksista?

Kyllä ja en. Puhun mielelläni kirjoittamisesta ja olen henkisenä tukena tekstin kanssa, mutta suosittelen ammattimaisen palautteen etsijää hakeutumaan freelance-kustannustoimittajan puoleen.

Välillä minulle myös lähetetään kirjaideoita ja kysytään, ovatko ne hyviä. Vastaukseni on aina sama: uskon siihen, että voit tehdä siitä hyvän! Jos koet epävarmuutta tekstisi tai ideasi kanssa, katso myös blogin listaus Suomen kirjoittajakoulutuksista.

Mitä muut lukevat