Kirjoitusoppaita

Stephen King: Kirjoittamisesta

Stephen Kingin Kirjoittamisesta (eng. On Writing) on yhtälailla kirjailijan omaelämänkerta kuin ohjenuora aloitteleville kirjoittajille. Teoksen paras anti on Kingin jakama asennemaailma -- käytännölliset ohjeet sille, miten kirjoittamisesta voi ryhtyä luomaan itselleen ammatin. Tämä on se opus, jota kuulee suositeltavan kaikkein eniten, niin Suomessa kuin maailmalla.

Suosionsa vuoksi on myös syytä mainita, mitä tämä kirja ei ole. Ensinkin se ei anna kaavaa bestsellerin kirjoittamiseen, eikä muutenkaan pureudu kovin syvällisesti tarinankerronnan teknisen puoleen. Se on kokoelma Stephen Kingin huomioita ja ajatuksia, joista kirjailija itse myöntää, etteivät ne kaikki ole kopioitavissa.

Tämä on kuitenkin myös kirjan suurin voimavara: Stephen King opettaa, että kirjailijaksi pääsee parhaiten kovalla työllä, ja monelle tämän kuuleminen on se, mikä he kaikkein eniten tarvitsevat päästäkseen alkuun omalla kirjallisella urallaan.

Anne Lamott: Bird by Bird

Bird by Bird on lämmin halaus ja muki teetä niille, jotka kokevat ahdistusta kirjoittamisesta tai eivät tiedä miten aloittaa. Lamott puhuu avoimesti omista peloistaan, kätketystä katkeruudestaan paremmin menestyviä kirjailijoita kohtaan, perheensä ja ystäviensä iloista ja suruista, ja kuinka tämä kaikki yhdistyy kirjoittamiseen. Bird by Bird on täynnä huumoria ja erinomaisia neuvoja kirjailijan urasta haaveileville — täydellinen seuralainen huonoina kirjoituspäivinä, ja kirja, jonka luokse itse palaan säännöllisesti hakemaan ystävän neuvoa.

John Truby: The Anatomy of Story — 22 Steps to Becoming a Master Storyteller

Tämä on teknisin, yksityiskohtaisin, ja parhaiten kirjoitettu opas juonen rakentamiseen, johon olen törmännyt. Kirja on poikkeuksellisen siitä, kuinka paljon se painottaa teemaa ja henkilöhahmojen heikkouksia juonen kuljettajina, sekä siitä, kuinka Truby pystyy tunnettuja elokuvia käyttäen selittämään monimutkaisia teknisiä temppuja niin, että niiden merkitys avautuu myös noviisille. Koko kirja keskittyy rakentamaan juonen elementti kerrallaan, lähtien liikkeelle hyvin yksinkertaisista kysymyksistä ja vähitellen rakentaen yhä monisyisemmän verkon, joka vetoaa lukijan tunteisiin ilman, että juoni tuntuu pakotetulta.

Kirja olettaa, että lukijalla on jo hyvät perustiedot muista kirjoittamisen osa-alueista. Aloittelijoille siis kirja voi tuntua liian tekniseltä, mutta se on lukemisen arvoinen kaikille niille, jotka kaipaavat juoniinsa syvyyttä tai tukevampaa rakennetta.

Deborah Chester: The Fantasy Fiction Formula

Jos etsit yhtä ainoaa kirjaa, joka käy rautalangasta vääntäen läpi kaikki romaanin kirjoittamiseen tarvittavat taidot, suosittelen Deborah Chesterin The Fantasy Fiction Formulaa. Vaikka kirja on suunnattu fantasiagenrestä kiinnostuneille, kerronnan elementit ovat lajityypeille yhteiset, ja Chesterin kirja selittää selkeästi ja konkreettisesti käsitteitä, jotka abstraktin luonteensa vuoksi voivat muutoin olla vaikeasti hahmotettavissa. Chester käy kädestä pitäen läpi mm. hahmonluonnin, luontevan dialogin, erityyppiset konfliktit, kohtauksen rakenteet, miten selvitä romaanin sekavasta keskikohdasta ja miten luoda tarinalle tyydyttävä loppu.

Kirja sopii erinomaisesti aloittelijoille, mutta saattaa kaavamaisten sääntöjensä vuoksi myös säikäyttää sellaisen, joka vasta opettelee pistämään sanoja paperille. Teknisyytensä vuoksi myös kokeneet kirjoittajat voivat löytää Chesterin ohjeista jotakin uutta, eli oli taitotasosi mikä tahansa, tätä kirjoitusopasta ei kannata ohittaa.

Mika Waltari: Aiotko kirjailijaksi?

Waltarin Aiotko kirjailijaksi on nähnyt aikaa, mutta on yhä yksi niistä teoksista, joita kirjoittajat suosittelevat toisilleen. Vaikka osa Waltarin neuvoista julkaisusopimuksesta ovat vanhentuneet, Waltari myös tuo tuulahduksen raadollista realismia maineesta ja kunniasta haaveilevan kirjailijan elämään.

Mieleenpainuvimpia ohjeita eivät Waltarin teoksessa niinkään ole, miten kirjoittamista parannetaan, vaan mihin ammattikirjailijaksi haluavan on pakko varautua, jos haluaa saada teoksellaan kustantajan huomion.

Taija Tuominen: Minusta tulee kirjailija

Lukemistani suomalaisista kirjoitusoppaista Taija Tuomisen Minusta tulee kirjailija muistuttaa eniten Mika Waltarin klassikosta. Ensimmäinen puolisko kirjasta käsittelee kirjoittamista prosessina, ja sitä, miten omaa työskentelyään voi parantaa. Tuominen syventyy hyvin käytännönläheisesti siihen, miten käsikirjoitus julkaistaan, ja käsittelee taitoja, joita esikoiskirjailijalla kuuluu olla ensimmäisen teoksen ilmestyttyä.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, joilla on pieniäkään epävarmuuksia julkaisumaailman käytännön kiemuroista. Kirja sopii hyvin niille, jotka ovat vasta kirjoittamassa esikoistaan, samoin kuin niille jotka ovat jo saaneet sen valmiiksi. Myös julkaisukynnyksen ylittäneet kirjailijat löytävät tästä kirjasta varmasti jotakin antoisaa!

William Noble: "Shut up!" he explained

Kirjan hassunkurinen nimi menee suoraan asiaan: miten kirjoitetaan hyvää dialogia ja miten hyödyntää sitä tarinansa edistämisessä. William Noble poimii esimerkkejä kirjallisuuden klassikoista ja selittää, mikä niistä tekee niin esimerkillisiä. Vaikka kirja keskittyy pääosin dialogiin, luvut sisältävät myös paljon arvokasta tietoa kirjoittamisen tekniikoista yleensä ja siitä, mihin kirjan kohtauksilla oikeastaan pyritään. Suosittelen kaikkia kynnelle kykyneviä lukemaan kirjan englanniksi käännöksen sijaan, jolloin alkuperäiset dialoginpätkät pääsevät loistamaan sellaisina, kuin niiden kirjoittaja on ne luonut.

Blake Snyder: Save the Cat! — The Last Book on Screenwriting You'll Ever Need

Vaikka Blake Snyderin Save the Cat! on suunnattu pääsääntöisesti elokuvakäsikirjoittajille, samat tarinankerronnan lait auttavat myös kirjailijaa jäsentämään tekstiään paremmin. Snyderillä on kyky ilmaista nämä säännöt tavalla, joka on helppo ymmärtää ja vaikea unohtaa. Kirja käy läpi tarinan luomisen prosessin ideasta editointiin, ja tarjoaa helppokäyttöisiä työkaluja tarinan ongelmien korjaamiseen.

Blake Snyderin tärkein työväline on hänen kehittelemänsä 15-portainen beat sheet (vapaasti suom. rytmiarkki), joka paitsi kartoittaa juonen kulun, myös auttaa rytmittämään tarinaa. Vaikka beat sheetit eivät aina sovellu sellaisenaan romaanin rakennusmateriaaliksi, niistä voi olla silti apua oman juonenkuljetuksensa parantamiseen.

Writer's Digest (toim.): The Craft & Business of Writing: Essential Tools For Writing Success

The Craft & Business of Writing on erinomainen hankinta luettavaksi, kun käsikirjoitus on valmis kustantajalle lähetettäväksi. Kyseessä on edistyneelle kirjoittajalle suunnattu kokoelma esseitä, jotka on jaoteltu aiheittain kirjallisuuslajin mukaan niin, että noin puolet käsittelevät luovuutta ja puolet ammattitaitoja. Kirja koskee englanninkielistä kustannusmaailmaa, joten neuvot esimerkiksi agentteja koskien eivät ole useimmille suomalaiskirjailijoille tarpeen. Monet muut neuvot kuitenkin ovat yleismaailmallisia, ja käsittelevät muun muassa saatekirjeen kirjoittamista, palkkioneuvotteluja, kirjailijan elämänhallintaa, sekä lukuisia muita teemoja, jotka ammattikirjailijan on hyvä tietää.

Steven Earnshaw (toim.): The Handbook of Creative Writing

The Handbook of Creative Writing on Master of Arts -tutkinnon suorittaville suunnattu oppikirja, joka käsittelee perusasiat, jotka luovan kirjoittamisen harrastajan kuuluisi tietää. Kirja on jaettu selkeisiin osioihin aiheen mukaan, ja on suunniteltu luettavaksi luku kerrallaan kirjoittajan oman tarpeen mukaan.

Kirja käsittelee mm. eri genrejen erityispiirteitä, ja sivuaa myös näytelmäkirjoittamista, runoutta sekä elokuvakäsikirjoituksia. Kirjan lopussa on vielä osio, joka käsittelee kirjailijan käytännön arkea.

Oppikirja on suunnattu erityisesti brittiläisille ja amerikkalaisille oppilaille, joten kaikki ohjeet eivät käy sellaisenaan Suomen oloihin, mutta antavat silti hyvän lähtökohdan kustannusmaailman yleiseen ymmärtämiseen.

Lue myös

Suosittelemani blogit, verkkolehdet, podcastit jne.

Suomen Kirjailijaliiton kirjasuositukset

Kirjoittajakoulutukset Suomessa 

Mitä muut lukevat