30. syyskuuta 2018

Suomen suurimmat kustantajat 2018


On kolmisen vuotta siitä, kun tein artikkelin siitä, mitä mikäkin kustantamo Suomessa julkaisee. Siihen aikaan Kansalliskirjaston kokoelmat eivät vielä olleet tarjolla avoimen rajapinnan kautta, vaan jouduin pyytämään edellisvuoden kirjoja henkilökunnalta Excel-tiedostona ja analysoimaan teokset käsin.

Sittemmin maailma on muuttunut. Meillä on nyt tarjolla Finnan avoin rajapinta, kustantamoja on tullut ja mennyt, ja kolmen vuoden takainen artikkeli on alkanut tuntua minusta auttamattoman vanhentuneelta. En pystynyt otannan pienuuden vuoksi ottamaan mukaan pienistä kustantamoista, eikä yhden vuoden tilastoista myöskään näe varmuudella, onko tietyn avainsanan ilmenemisessä kyse pitkäaikaisesta trendistä vaiko lyhyestä muoti-ilmiöstä.

Tämä artikkeli on siis ensimmäinen osa sarjaa, jossa palaan Suomen kustannusmaailmaan, tällä kertaa laajemman tilaston valossa

Sisällysluettelo


Lyhyesti analyysimetodeista

Latasin Finnan rajapinnan välityksellä joka ikisen Suomessa julkaistun teoksen metatiedot vuosilta 2007-2017 — yhteensä 95 338 nimikettä 21 868 kustantajalta. Lienee sanomattakin selvää, ettei Suomessa todellisuudessa kuitenkaan toimi yli kahtakymmentä tuhatta kustantajaa; samassa tilastossa ovat sekaisin niin omakustanteet, valtion virastojen ohjekirjat, liittojen ja yhdistysten vuosiraportit kuin perinteisten kustantamoiden kautta ilmestyneet kirjat.

Ensitöikseni jätin pois kaikki tahot, joilta oli ilmestynyt vähemmän kuin 20 teosta. Tästä paljon helpommin hallittavasta noin kolmensadan kustantajan listasta pystyin selvittämään, mitkä luettelon tahoista olivatkaan kirjankustantamoita. Lopputulos oli noin kuudenkymmenen kustantajan lista, jossa tähän osaan on poimittu ensimmäiset parikymmentä.

Jotta kustantamoita voi ylipäänsä vertailla, täytyy luottaa siihen, että kirjoissa on kaikki samat metatiedot ja että ne on merkitty johdonmukaisesti. Todellisuudessa tämä ei täysin toteudu, vaan tiedoista voi puuttua sekä YKL- ja UDK-luokitukset, mikä vaikeuttaa kirjan tarkkaa kategorisointia.

Jollei kirjalla ole myöskään helposti kategorisoitavia avainsanoja kuten “oppikirja” tai “romaani”, teos saattaa jäädä tunnistamatta. Kustantajasta riippuen informaatiohävikki oli 0-13 %, painottuen enemmän tietokirjoja julkaiseviin kustantamoihin (esim. SKS:n hävikki oli 9,5 %). Keskimäärin hävikkiä oli kuitenkin vain 4,7 %, mikä riittää hyvin tämän artikkelin tarpeisiin. Samoin olen hyväksynyt sen, että tilastoissa on jonkin verran samoja teoksia eri ISBN-numerolla tai uusintapainoksina, jotka eivät todellisuudessa ole olleet uutuuksia tarkasteltavina vuosina, vaikka tietokantahaku on ne sellaisina palauttanutkin.

Erilaisia tulkinnan työkaluja

Käyttämistäni genreluokituksista on myös syytä mainita, että on runsaasti kirjoja, jotka kuuluvat useisiin eri kategorioihin. Teoksella saattaa olla kirjastoluokitus, joka viittaa sekä tietoon että kaunoon tai esimerkiksi sekä lastenkirjoihin että sarjakuviin.

Olen tässä lähtenyt liikkeelle siitä, että kapeammat kategoriat saavat etusijan, eli mikä tahansa sarjakuvaan viittaava teos on yksinkertaistettu sarjakuvaksi. Nuortenkirjoiksi on puolestaan tunnistettu ainoastaan ne, joissa joko on YKL-luokituksen määrittämä nuortenkirjakoodi tai jonka avainsanojen joukossa on “nuortenkirja”.

Genrejakaumat ovat siis kaikkea muuta kuin absoluuttisia, mutta riittävät luultavasti tämän artikkelin lukijan useimpiin tarpeisiin.

Koska kirjallisuuslajit kertovat lähinnä suurista linjoista, on mukana myös edellisestä artikkelin versiossa tutuksi tullut avainsanapilvi. Joitakin avainsanoja on yhdistetty (esim. käännöskirjoista on poistettu niiden alkukieli) yksinkertaisuuden vuoksi, mutta muutoin kunkin kirjan kaikki avainsanat on luettu mukaan. Pienempien kustantamojen kohdalla tämä tietysti tarkoittaa, että yksi kirja muodostaa paljon suuremman osuuden pilven avainsanoista.

Kustantamojen suhteellista kokoa voi vertailla sekä kirjojen kokonaismäärän että vuositilaston avulla. Vuositilastoissa on kuitenkin syytä muistaa (varsinkin pienten kustantamojen kohdalla), ettei kaikkien kirjojen metatiedoissa mainita julkaisuvuotta. Kirja on tällöin laskettu mukaan kustantamon julkaisujen kokonaismäärään, muttei vuositilastoon.

Tilastoissa näkyvät myös ainoastaan uutuuskirjat eivätkä uusintapainokset, eli kustantamon todelliset painoluvut ovat suuremmat kuin tässä näkyvissä vuositilastoissa.

Listausta ei aktiivisesti päivitetä artikkelin julkaisun jälkeen, mutta olkaa silti yhteydessä jos löydätte lisättävää tai pahasti vanhentunutta tietoa. Useimmat kustantamot päivittävät verkkosivujaan ahkerasti, eli suosittelen tarvittaessa tarkastamaan ajankohtaisen tilanteen suoraan kustantajilta itseltään. Kustannustoimittajia ja muuta henkilökuntaa tapaa myös helposti eri kirjamessuilla, ja nämä vastailevat yleensä kysymyksiin mielellään.

Muita käytettyjä tietoja

Koska tarkoitus on auttaa valitseman kustantaja, joka vastaa kunkin kirjoittajan tarpeita, olen ottanut mukaan myös muita mahdollisesti kiinnostavia tietoja. Itseäni kiinnostavat esimerkiksi kustantajan kirjojen saamat kirjallisuuspalkinnot sekä kustantamoiden sosiaalisen median profiilit.

Kirjallisuuspalkintojen merkityksestä on toki mahdollista väitellä, mutta oletettakoon tässä yksinkertaisuuden nimissä, että merkittävän kirjallisuuspalkinnon voittaminen viittaa siihen, että kustantaja vähintäänkin tunnistaa menestyskirjat. Todellisuudessa kaikki kustantajat eivät myöskään lähetä kirjojaan kilpailuihin, eli tässä lukija voi joutua tekemään jonkin verran omaa taustatutkimusta.

Kirjallisuuspalkintoja on Suomessa kymmeniä, mutta olen valinnut mukaan niistä ne, jotka näkyvät säännöllisesti mediassa. Valintaan ovat vaikuttaneet myös palkintojen rahasummat. Erilaisia palkintoja on Suomessa satoja ja moni niistä suuntautuu joko kirjailijalle itselleen tai tietyn genren teokselle, eli kiinnostuneet voivat halutessaan tutkia koko palkintojen luetteloa Wikipediassa.

Palkintoja tarkasteltu:
 • Finlandia (30 000 €)
 • Finlandia Junior (30 000 €)
 • Tieto-Finlandia (30 000 €)
 • Sarjakuva-Finlandia (5000 €)
 • Runeberg-palkinto (10 000 €)
 • Tanssiva karhu (4000 €)
 • Einari Vuorelan palkinto (8500 €)

Markkinointi on siirtynyt yhä enemmän verkkoon, ja niin myös kustantamon aktiivisuudella on yhä suurempi merkitys kirjailijan menestyksen kannalta. Sosiaalisen median läsnäoloa voi käyttää löyhänä mittarina sille, miten aktiivisesti kustantaja pyrkii tarjoamaan näkyvyyttä uutuuskirjoille ja kirjailijoilleen. Jokaisen kustantajan kohdalla mukana linkki Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin, jos kustantajalla on profiili näissä.

Olen lisäksi hyödyntänyt kustantamojen omia verkkosivuja, Wikipediaa sekä uutisartikkeleita esittelytekstien tietoihin.

Suuret kustantamot

Suuren kustantamon määritelmänä on tässä käytetty yksinomaan painettujen kirjojen määrää eikä vaikkapa kustantamon myyntilukuja. Näin, koska kustantamot eivät julkaise myyntilukujaan eikä kaikista yrityksistä myöskään löydy tietoa liikevaihdosta.

Toisaalta tarkoitus ei ole asettaa kustantamoja paremmuusjärjestykseen vaan esitellä niiden eroja, koska kyseessä ei ole top-lista. Samasta syystä kustantamot ovat tässä aakkosjärjestyksessä.

Listalle pääsyn kriteerinä on ollut, että kustantamo vastaanottaa käsikirjoituksia ja että se on aktiivisesti julkaissut kirjoja viime vuosina. Kustantamot on jaettu julkaisujen määrän ja niiden aihepiirin mukaan niin, että esim. sarjakuviin keskittyneet kustantamot esitellään myöhemmin erillään.

Yllä olevien kriteereiden pohjalta listalta on karsiutunut joitakin suuria julkaisijoita. Esimerkiksi Egmont ja Sanoma ovat julkaisseet satoja kirjoja viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta koska kumpikaan ei verkkosivujen perusteella näytä vastaanottavan käsikirjoituksia, niitä ei ole lueteltu tässä.

* * *

Atena

Yhteensä 372 kirjaaAtena on vuonna 1986 perustettu jyväskyläläinen kustantamo, joka julkaisee viitisenkymmentä kirjaa vuodessa. Verkkosivuillaan Atena kertoo kustantavansa pääosin suomenkielistä kirjallisuutta, mutta julkaisevansa jonkin verran myös käännöskirjallisuutta. Kaksi kolmasosaa Atenan julkaisuista on tietokirjoja.

Kymmenen viime vuoden Tieto-Finlandia -palkinnoista kolmannes on mennyt Atenan kirjailijoille — yhtä monta kuin suurkustantaja WSOY:lle. Atena on luetellut muutkin saadut palkinnot verkkosivuillaan.

Yleistilastot:

Palkinnot:
Tieto-Finlandia vuonna 2016, 2015 ja 2012.

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Avain

Yhteensä 216 kirjaaVantaalainen Avain kustantaa vuosittain parisenkymmentä kirjaa, jakautuen melko tasan tieto- ja kaunokirjallisuuteen. Kustantamo on osa Kirjastopalvelu Oy:tä, joka vuorostaan kuuluu Booky Groupiin. Booky Groupiin kuuluvat myös Booky.fi ja Porvoon Kirjakeskus.

Verkkosivujen mukaan Avain kustantaa aktiivisesti mm. kirjallisuutta ja kulttuuria käsittelevää tietokirjallisuutta. Avaimen ylpeyden aihe ovat etenkin selkokirjat.

Yleistilastot:

Sosiaalinen media: Facebook, Instagram

* * *

Basam Books / Viisas elämä

Yhteensä 423 kirjaaKirja-alan jatkuvasta muutoksesta kertoo, kuinka tämänkin artikkelin tiedot ovat kirjoitushetkellä vanhentuneet. Basam Books ja Viisas elämä ovat uutisartikkelien perusteella alun perin olleet yksi yritys, jotka nyt näkyvät Suomen kustannusyhdistyksen jäsenluetteloissa sekä yrityshauissa erikseen. Erottelua hämmentää se, että Viisas elämä puhuu itseään “aiempana Basam Booksina”, kun taas Basam Booksin sivuilla ilmoitetaan, että kyseessä on täysin erilliset yritykset.

Käsikirjoitustaan lähettävä ottakoon siis huomioon, että kyseessä on kaksi eri toimijaa. Koska kustantamojen kirjat ovat tilastoissa kuitenkin sekoittuneet (minkä voi nähdä verailusta alla), ne ovat tässä niputettuna yhden otsikon alle.

On todennäköistä, että luvut kuvaavat paremmin Viisasta elämää kuin Basam Booksia. Basam Booksin verkkosivujen mukaan “Basam Books on palannut juurilleen filosofian, kaunokirjallisten klassikkojen, runojen, suurten hahmojen elämäkertojen ja parhaiden elämätaitokirjojen pariin”. Kustantamo ilmoittaa keskittyvänsä vastaisuudessa vahvasti myös äänikirjoihin.

Viisas elämä puolestaan keskittyy pääasiassa hyvinvointikirjallisuuteen.

Aiemmin Basam Books / Viisas elämä on julkaissut paljon myös itämaista kirjallisuutta sekä muuta viisauskirjallisuutta. Filosofia näyttää jäävän kummankin kustantamon kustannusohjelmaan, mutta suosittelen perehtymään kummankin verkkosivuihin tarkkaan ennen käsikirjoituksen lähettämistä.

Basam Books yleistilastot (319 kirjaa):

Viisas elämä tilastot (104 kirjaa):

Sosiaalinen media (Basam Books): Facebook, Twitter

Sosiaalinen media (Viisas elämä): Facebook, Instagram

* * *

Bazar

Yhteensä 248 kirjaaBazar Kustannus on vuonna 2002 perustettu helsinkiläinen kustantamo, joka on osa laajemmin Pohjoismaissa toimivaa Bazar Publishers -kustantamoryhmää. Kustantamo on vuosittain julkaissut nelisenkymmentä kirjaa.

Bazar keskittyy melko vahvasti maailmanluokan bestsellereihin ja kotimaisiin suurnimiin. Kustantamo luettelee verkkosivuillaan kirjoitaan olevan muun muassa Paulo Coelho, Yuval Noah Harari, Marie Kondo, John Williams, Kate Morton, Katherine Pancol, Alan Bradley sekä Eppu Nuotio, Lenita Airisto, Mato Valtonen, Matti Laine ja Christian Rönnbacka.

Yleistilastot:

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Docendo

Yhteensä 327 kirjaaDocendo on jyväskyläläinen yleiskustantamo, joka on keskittynyt valtaosin tietokirjallisuuteen. Verkkosivujen mukaan Docendon ominta alaa ovat elämäkerrat, talous, lähi- ja sotahistoria, luonto, harrastukset ja viihde. Docendo on viime vuosina julkaissut paljon myös erityisesti valokuvaukseen, tietotekniikkaan sekä liikuntaan liittyvää tietokirjallisuutta.

Vuonna 2016 YLE:lle annetun haastattelun mukaan Docendo pyrkii myös laajenemaan kaunokirjallisuuteen. Docendo myös osti itsensä osakkaaksi dekkareita julkaisevaan CrimeTime-osuuskuntaan.

Vuoteen 2012 asti Docendo oli WSOY:n omistuksessa. Vuoden 2016 uutistietojen mukaan Minerva omistaa Docendosta nykyään 60%.

Yleistilastot:

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Gaudeamus

Yhteensä 285 kirjaaGaudeamus on vuonna 1968 kustannustoimintansa aloittanut Helsingin yliopiston omistama tieto- ja tiedekirjakustantamo. Se on erikoistunut mm. yhteiskuntatiedettä, filosofiaa, historiaa ja humanistisia tieteitä koskevaan kirjallisuuteen, ja julkaisee myös oppikirjoja yliopistoille ja korkeakouluille.

Vaalimme Gaudeamuksessa korkeaa tieteellistä tasoa, mutta mielestämme hyvän tieto- ja tiedekirjan tulee puhutella myös ei-akateemista lukijakuntaa. Tavoitteenamme onkin julkaista akateemisesti korkealaatuista mutta myös laajaa yleisöä kiinnostavaa tieto- ja tiedekirjallisuutta.

Käännetyssä kirjallisuudessa Gaudemus on erikoistunut erityisesti filosofisiin kirjoituksiin, kuten Aristostleeen, Descartesin ja Focaultin teoksiin.

Gaudeamus julkaisee vuosittain noin 20-30 kirjaa.

Yleistilastot:

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter

* * *

Gummerus

Yhteensä 1418 kirjaaVuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kustantamo. Gummerus toimii nykyisin Helsingissä ja sen omistaa holdingyhtiö, johon myös Kirjatori kuuluu. Gummerus on yksi myös Kirjavälityksen omistajista.

Kustantamolta ilmestyy vuosittain arviolta pari sataa teosta (omien tilastojeni mukaan noin 130 kirjaa vuosi). Kirjat jakautuvat melko tasan tieto- ja kaunokirjoihin. Kaunokirjoissa erityisesti rikos- ja jännityskirjat on viime vuosina olleet Gummeruksen suosiossa.

Yleistilastot:

Palkinnot:
Finlandia 2016.

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Into

Yhteensä 301 kirjaaHelsinkiläinen Into Kustannus on vuonna 2007 perustettu yleiskustantamo, jonka omistajiin kuuluvat mm. Rosebud Books, Maan ystävät ja Luonto-Liitto. Se perustettiin alun perin Voima-lehden yhteyteen ja julkaisee tieto- ja kaunokirjojen lisäksi nykyään myös Novaja Gazeta- ja Monde diplomatique -lehtiä.

Viime vuosina Into on panostanut voimakkaasti sähkökirjoihin. Aatteellisesta pohjastaan huolimatta Into kustantaa myös yleistä kaunoa, kuten dekkareita.

Yleistilastot:

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Karisto

Yhteensä 717 kirjaaKaristo on vuonna 1900 perustettu kustantamo, joka toimii Hämeenlinnassa. Verkkosivujen mukaan Karisto tarjoaa lukijoille “viihdyttäviä ja vahvoja kertojia sekä jännityksen ja romantiikan huippunimiä”. Karisto julkaisee paljon myös tietokirjallisuutta, varsinkin harrastekirjoja, yleistajuisia historiateoksia ja elämäkertoja.

Karisto on viime aikoina keskittynyt vahvasti lasten- ja nuortenkirjoihin, mutta myös dekkarit erottuvat tilastoissa. Kariston verkkosivujen mukaan kustantamo julkaisee vuosittain noin sata kirjaa, tosin tilastojen valossa määrä on saattanut jonkin verran laskea viime vuosina.

Yleistilastot:

Palkinnot:
Finlandia Junior vuonna 2011.

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Lasten Keskus & Kirjapaja

Yhteensä 619 kirjaa

Lasten Keskus ja Kirjapaja yhdistyivät vuonna 2013 yhdeksi yritykseksi, jolla kuitenkin on kaksi eri brändiä, toinen lastenkirjoille ja toinen aikuisten kirjallisuudelle. Selkeyden nimissä tilastot on alla jaoteltu tuotemerkeittäin.

Kirjapaja keskittyy paljon tietokirjallisuuteen, mutta julkaisee myös kaunokirjallisuutta. Seassa on myös jonkin verran kouluille ja päivähoitopaikoille suunnattuja oppikirjoja.

Kustannusohjelmassamme on monipuolisia tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Hyvin edustettuna ovat maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

Lasten Keskuksen julkaisut painottuvat kuvakirjoihin, saturomaaneihin ja lasten tietokirjoihin.

Lasten Keskus ja Kirjapaja julkaisevat kumpikin vuosittain arviolta 30-50 kirjaa.

Lasten Keskus & Kirjapajan yksi merkittäviä omistajia on Kotimaa Oy, jonka puolestaan omistavat Suomen evankelisluterilaisen kirkon eri organisaatiot.

Kirjapaja tilastot (273 kirjaa):


Lasten Keskus tilastot (273 kirjaa):


Sosiaalinen media (Kirjapaja): Facebook, Twitter, Instagram

Sosiaalinen media (Lasten Keskus): Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Like

Yhteensä 752 kirjaaLike on helsinkiläinen kustantamo, joka on vuodesta 2006 asti kuulunut Otavalle. Liken erikoisaloja ovat mm. populaarikulttuuriset teokset, sarjakuvat ja yhteiskunnallisesti kantaaottavat teokset.

Rauhaa ja räyhää jo vuodesta 1987 alkaen! [...] Liken kirjallisesta paletista löytyy rockia, rikoksia, rakkautta, mustaa huumoria, humanismia, kansainvälistä yhteisvastuuta, yleistä äkkivääryyttä, valoa ja varjoja.

Like julkaisee vuosittain arviolta 60-80 kirjaa, joista noin puolet on kaunoa ja puolet tietokirjallisuutta. Like on julkaissut paljon käännettyä tieteiskirjallisuutta, mutta listoilla on myös kotimaista spekulatiivista fiktiota. Toinen Liken vahva genre on jännityskirjallisuus. Tietokirjojen puolella Like erikoistuu musiikkiaiheisiin teoksiin, joista suurta suosiota on saanut mm. Mötley Crüen historiikki.

Yleistilastot:

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Mäkelä

Yhteensä 840 kirjaaVuonna 1971 perustettu Kustannus-Mäkelä on karkkilalainen kustantamo, joka on erikoistunut lasten- ja nuortenkirjoihin. Mäkelä julkaisee myös mm. harrastekirjoja ja kotimaisia dekkareita.

Harrastekirjoissa toistuvia aihepiirejä ovat ruokaohjekirjat ja monenlaiset käsityöt. Kustantamolta ilmestyy Mäkelän oman arvion mukaan reilut sata kirjaa vuodessa.

Yleistilastot:

Sosiaalinen media: Facebook, Instagram

* * *

Minerva

Yhteensä 663 kirjaaMinerva on vuonna 1990 perustettu kustantamo, joka sijaitsee Helsingissä. Verkkosivuilla Minerva kertoo painostavansa kustannusohjelmassaan tietokirjallisuuteen, mutta julkaisevansa myös kotimaista ja käännettyä kaunokirjallisuutta. Pääalueita ovat tieto- ja harrastekirjat, lahja- ja kuvateokset sekä lastenkirjat. Minervan tietojen mukaan kustantamo julkaisee vuosittain noin 100 kirjaa.

Vuoden 2016 uutistietojen mukaan Minervan omistaa 60% Docendosta.

Yleistilastot:

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Myllylahti

Yhteensä 249 kirjaaEspoosta käsin toimiva Myllylahti on viime vuosina kasvattanut paljon toimintaansa, ja kustantamolta on viime vuosina ilmestynyt suunnilleen 30-40 kirjaa joka vuosi. Myllylahden kustannustoiminta alkoi vuonna 1996.

Myllylahti julkaisee pääasiassa kaunokirjallisuutta, joista suuri osa on jännitys- ja rikoskirjallisuutta. Tietokirjojen puolella Myllylahdelta ilmestyy paljon eräkirjoja.
Lähivuosina kustantamolta on ilmestynyt myös paljon spekulatiivista fiktiota, ja esimerkiksi JS Meresmaan Mifonki-sarja on siirtynyt Karistolta Myllylahdelle.

Verkkosivujen perusteella Myllylahti pyrkiikin jatkamaan voimakasta kasvuaan. Kustantamon sivuilla on jopa 10 perustelua sille, miksi kirjailijan kannattaa valita juuri Myllylahti kustantajakseen.

Yleistilastot:

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Nemo

Yhteensä 228 kirjaa Helsinkiläinen Nemo on perustettu 1997 ja se on vuodesta 2016 ollut itsenäinen osa Otavaa. Nemo julkaisee paljon aikuisille ja lapsille suunnattua tietokirjallisuutta, mutta myös monenlaista kaunoa. Nemon kirjailijat on menneinä vuosina päässeet hyvin sijoille kirjoituskilpailuissa, vaikkei varsinaista voittoa ole vielä tullutkaan. Nemon kirjoja myös käännetään kustantamon verkkosivujen mukaan ahkerasti.

Nemon julkaisutahti on viime vuosina vaihdellut, ja tämän artikkelin kirjoitushetkellä on liian aikaista arvioida, miten liitos Otavaan tulee pitkällä aikavälillä näkymään Nemon toiminnassa. Viime vuonna minulle kerrottiin, että noihin aikoihin Nemolla oli pitkät jonot käsikirjoitusten kanssa, ja ajankohtaista tilannetta kannattanee tiedustella Nemolta ennen käsikirjoituksen lähettämistä.

Yleistilastot:

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Nordbooks (Atrain & Nord)

Yhteensä 246 kirjaaVuonna 2006 perustettu Nordbooks julkaisee 30-40 kirjaa vuosittain, osin Atrain & Nord -brändin alla, mutta pääosin Nordbooksina. Kustantamon valikoimiin kuuluu laajasti erilaista suomalaista kauno- ja tietokirjallisuutta. Huomionarvoisia verkkosivujen perusteella ovat ainakin dekkarit, eräkirjallisuus, novellikokoelmat sekä lasten- ja nuortenkirjat.

Nordbooksin sivuilla on myös lukemisen arvoinen yksityiskohtainen ohjeistus, mitä kirjailijan kannattaa ottaa huomioon ennen käsikirjoituksen lähettämistä (pdf).

Yleistilastot:

Sosiaalinen media: Facebook

* * *

ntamo

Yhteensä 287 kirjaantamon perusti vuonna 2007 runoilija Leevi Lehto. Vuonna 2017 Lehto vetäytyi kustantamon johdosta ja omistajaksi tuli Niin & Näin -lehden entinen päätoimittaja Jarkko Tuusvuori. (Tuusvuorelta löytyy Nuori Voima -lehdeltä erinomainen haastattelu, joka kannattaa lukea, jos haluaa ymmärtää ntamon nykyistä ja tulevaa.)

Menneisyydessä ntamo on tunnettu kokeellisen ja muun omaperäisen runouden kustantajana. Kirjat tuotetaan tarvepainatuksella kysynnän mukaan, ja kustantamon perusaatteena on yleensäkin ollut vähentää kustantamisesta perinteisesti syntyviä kustannuksia. ntamo on saanut sekä kiitosta että kritiikkiä kustannustyylistään.

Vuonna 2013 Lehto arvioi ntamon julkaisevan yhtä paljon runoutta kuin kaikki muut suomalaiset kustantamot yhteensä. Uusi omistaja Jarkko Tuusvuori sanoo suunnittelevansa runojen lisäksi ainakin tietokirjojen ja näköispainosten julkaisemista.

Tämän artikkelin kirjoitushetkellä ntamon verkkosivuilla ei ole varsinaista “Haluatko kirjailijaksi” -osiota, joten ajankohtaista tilannetta kannattaa tiedustella ntamolta ennen käsikirjoituksen lähettämistä.

Yleistilastot:

Palkinnot:
Tanssiva karhu vuonna 2013.

Sosiaalinen media: Facebook (ryhmä)

* * *

Otava

Yhteensä 3568 kirjaaVuonna 1890 perustettu Otava on Suomen suurimpia kustantamoita (näissä tilastossa Otava ja WSOY ovat jotakuinkin tasoissa julkaisumäärissään). Helsingistä käsin toimivan kustantamon ytimessä on ollut alusta alkaen sama suku. Reenpäät ostivat Otavan ulos pörssistä vuonna 1991, minkä jälkeen yrityksen ovat omistaneet Reenpäät ja Otavan kirjasäätiö. Suku vetäytyi vuonna 2010 Otavan johtotehtävistä.

Otava on viime vuosina ostanut useita pienempiä kustantamoita. Vuodesta 2006 Like on toiminut itsenäisenä kustantamona Otavan alaisuudessa, ja aivan lähivuosina Moreeni, Nemo ja F-Kustannus ovat liittyneet Otavan kustantamojen joukkoon. (Konsernin kaikki viimeaikaiset hankinnat löytyvät kiinnostuneille täältä.) Vuonna 2011 Otava osti myös Suomalaisen kirjakaupan.

Otava ilmoittaa julkaisevansa vuosittain noin 600 kirjaa, tosin tilastojen valossa määrä on viime vuosina ollut laskussa. Kustantamo panostaa paljon oppikirjoihin, sekä lasten- ja nuortenkirjoihin. Kaunokirjoja ja tietokirjoja on jotakuinkin tasainen määrä.

Otava tunnetaan mm. Eino Leinon, Paavo Haavikon, Maria Jotunin, Minna Canthin ja monen muun klassikoksi muodostuneen kirjailijan kustantajana. Monet kustantamon kirjat ovat herättäneet kohua ilmestyessään. Tunnetuin tapaus lienee Hannu Salaman Juhannustanssit, joka tuotti kirjailijalleen vankilatuomion ja kustantaja Kari Reenpäälle sakot.

Yleistilastot:

Palkinnot:
Finlandia vuonna 2009, 2007.
Finlandia Junior vuonna 2015, 2013, 2010, 2007.
Tieto-Finlandia vuonna 2010.
Einari Vuorelan runopalkinto vuonna 2014, 2011.
Tanssiva karhu vuonna 2017, 2009.

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Schildts & Söderströms (& S&S)

Yhteensä 328 kirjaa


Jälleen yhtenä esimerkkinä kustannusalan nopeasta muutoksesta on Schildts & Söderströms, joka syntyi vuonna 2012 kahden suomenruotsalaisen kustantamon yhdistyessä. Yhdistymisen tavoitteena oli turvata ruotsinkielisen kirjallisuuden julkaisu Suomessa.

Schildts & Söderströmsillä on myös suomenkielinen kustannuslinja S&S, ja usein romaanit ilmestyvät yhtäaikaisesti kummallakin kielellä. Vaikka linjoilla on omat toimituksensa, käytännössä käsikirjoitus lähetetään jompaan kumpaan tekstin alkukielen mukaan.

Yksinkertaisuuden vuoksi Schildtsin ja Söderströmsin kirjat on tässä yhdistetty koko kymmenen vuoden ajalta. Näin osin, koska Schildt näkyy tilastoissa vielä vuoteen 2015 asti, kun taas S&S alkoi näkyä vasta muutama vuosi sitten. Kirjoja ei ole myöskään jaoteltu eri alkukielen mukaan.

S&S julkaisee kaunokirjallisuutta, kertovaa tietokirjallisuutta ja lastenkirjoja. Viime vuonna saamieni tietojen mukaan kustantamo ei ole kiinnostunut kovin väkivaltaisesta kirjallisuudesta, vaan keskittyy ennemmin hyvähenkisiin teoksiin. Myös feminismi on S&S:lle tärkeä aate.

Yleistilastot:

Palkinnot:
Finlandia vuonna 2012.
Finlandia Junior vuosina 2017, 2014, 2012.
Runeberg-palkinto vuonna 2017.
(Söderströmsille Runeberg vuonna 2008.)

Sosiaalinen media (S&S): Facebook, Twitter, Instagram

Sosiaalinen media (Schildts & Söderströms): Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Siltala

Yhteensä 200 kirjaaSiltala on helsinkiläinen yleiskustantamo, jonka perustivat WSOY:llä aiemmin työskennelleet Touko ja Aleksi Siltala. Monet kirjailijat ovat sittemmin siirtyneet WSOY:ltä Siltalalle. (Näihin kuuluvat ainakin Kari Hotakainen, Leena Lander, Pirkko Saisio, Hannu Raittila ja runoilija Jouni Inkala.)

Kymmenessä vuodessa Siltala onkin pienestä koostaan huolimatta vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa kustannusmaailmassa, ja julkaisee tilastojen perusteella noin 30 kirjaa vuosi. Kirjat jakautuvat melko tasan kauno- ja tietokirjallisuuteen, ja ne suuntautuvat käytännössä yksinomaan aikuisille.

Pienen kustannustoimituksen vuoksi Siltalan kustannusohjelma on varsin kapea, heijastellen perustajiensa makua. Touko Siltala on haastatteluissa sanonut, ettei muun muassa ota vastaan spekulatiivista fiktiota, koska genre ei ole hänelle riittävän tuttu. Käsikirjoitustaan tarjoavan kannattaa siis varmistaa, että kirja sopii Siltalan profiiliin. Julkaisuihin pääsee onneksi hyvin tutustumaan Siltalan verkkosivuilla.

Yleistilastot:

Palkinnot:
Tieto-Finlandia vuonna 2017, 2014.
Runeberg vuonna 2014, 2010.

Sosiaalinen media: Facebook

* * *

Tammi

Yhteensä 2574 kirjaaVuonna 1943 perustettu Tammi on kolmanneksi suurin kustantaja. WSOY:n tavoin se kuuluu nykyään kansainväliseen Bonnier-mediakonserniin. Bonnieriin kuuluvat myös muun muassa Adlibris, Akateeminen kirjakauppa, BookBeat ja Readme.fi.

Tammi julkaisee kotimaista ja käännettyä kirjallisuutta kaikille ikäryhmille. WSOY:n tavoin Tammen julkaisumäärät ovat viime vuosina olleet voimakkaasti laskussa: joitakin vuosia sitten lukumäärä oli kolmisensataa, mutta nykymäärä saattaa olla lähempänä 150:tä. Aiemmin Tammi kustansi myös oppikirjoja, mutta oppimateriaalien liiketoiminta myytiin Sanomalle vuonna 2011, mikä oletettavasti näkyy tilastoissa osasyynä julkaisujen vähenemiselle.

Tammi kustantaa paljon lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Lisäksi Tammella on omat julkaisulinjansa manga-sarjakuville: Punainen jättiläinen (25 teosta) ja Sangatsu Manga (24 teosta), jotka eivät ole mukana alla olevissa tilastoissa.

Yleistilastot:

Palkinnot:
Finlandia 2014.
Finlandia Junior vuonna 2008.
Sarjakuva-Finlandia vuonna 2009.
Tanssiva karhu vuonna 2008.

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram

* * *

Teos

Yhteensä 332 kirjaaTeos on Helsingissä toimiva kustantamo, joka perustettiin vuonna 2003. Arvion mukaan Teos julkaisee viitisenkymmentä kirjaa vuodessa. Näistä melkein kaikki ovat kotimaista kirjallisuutta — kolmannes tietokirjoja ja loput kaunoa.

Teoksen yksi perustaja ja kustantamon suurin omistaja oli Niklas Herlin, jonka kuolema tuntui ravistelevan koko Suomen kulttuurimaailmaa viime vuonna. Tänä syksynä uutisoitiin, että Teoksen Herlinille kuuluneet osakkeet ovat siirtyneet Koneen Säätiölle.

Verrattain pienestä koostaan huolimatta Teos näkyy säännöllisesti varsinkin Finlandia-voittajien ja -ehdokkaiden kustantajana. Myös Teoksen runoteokset pärjäävät kilpailuissa hyvin.

Yleistilastot:

Palkinnot:
Finlandia vuosina 2017, 2015, 2013, 2010.
Runeberg vuonna 2011.
Tanssiva karhu vuonna 2015, 2012, 2007.

Sosiaalinen media: Facebook, Twitter

* * *

WSOY

Yhteensä 3473 kirjaaHelsingissä toimiva WSOY perustettiin vuonna 1878. Vuoteen 2011 asti se kuului Sanoma-konserniin ja nykyään se on osa kansainvälistä Bonnier-mediakonsernia yhdessä mm. Readme.fin ja Tammen kanssa. Konserniin kuuluvat myös Adlibris, BookBeat ja Akateeminen kirjakauppa.

WSOY työskentelee pitääkseen kirjat ja lukemisen merkityksellisenä osana suomalaisten elämää sekä vaaliakseen kirjallista perintöään.

WSOY on Otavan rinnalla Suomen eniten kirjoja julkaiseva kustantamo. Se julkaisee vuosittain arviolta 150-200 kirjaa, tosin muiden suurten kustantajien tavoin määrä on ollut tasaisessa laskussa viime vuosina.

Noin 30% WSOY:n julkaisuista on tietokirjoja, 15% oppikirjoja, ja loput 55% kaunokirjallisuutta laidasta laitaan.

WSOY:llä on erillinen toiminimi viihdekirjallisuudelle: Johnny Kniga.

[Johnny Kniga] on WSOY:n popcorn-pussi, huolettoman kevyt mutta huolellisesti rakennettu sekoitus ärsyttävää alakulttuuria, laadukkaan kieroa kaunokirjallisuutta ja hämmentävän suosittuja tietoteoksia.

Johnny Knigan asema itsenäisenä toimijana on kirjailijan näkökulmasta kaksijakoinen, sillä tämän artikkelin kirjoitushetkellä Knigan verkkosivujen “Haluatko kirjailijaksi?” -linkki ohjaa WSOY:n sivuille. Kuitenkin Johnny Kniga on viime vuosina järjestänyt kirjoituskilpailuja itsenäisesti, ja kustantamolla on oma pieni toimituksensa.

WSOY yleistilastot:

Johnny Knigan tilastot (173 kirjaa):

Palkinnot:
Finlandia vuonna 2011, 2008.
Finlandia Junior vuonna 2016.
Sarjakuva-Finlandia vuonna 2016, 2012.
Tieto-Finlandia vuonna 2013, 2008, 2007.
Runeberg-palkinto vuonna 2015, 2012, 2009.
Einari Vuorelan runopalkinto vuonna 2008.
Tanssiva karhu vuonna 2016, 2011.
Johnny Knigalle Runeberg vuosina 2016, 2007.

Sosiaalinen media (WSOY): Facebook, Twitter, Instagram

Sosiaalinen media (Johnny Kniga): Facebook, Instagram

* * *

Muut artikkelisarjan osat

4 kommenttia:

 1. Loistava paketti ja paljon tarpeellista ja kiinnostavaa tietoa! Kiitos! T. T. Tamminen

  VastaaPoista
 2. Mahtava paketti tietoa Suomen kustannustoiminnasta!!! Ainakin tämmöiselle hiipparille, joka ei tuota alaa pahemmin seuraa, mutta kirjoittaa paljon ja tuumailee taas yhden ajatusrakennelman vääntämistä kirjankin muotoon.

  Kiitos paljon!

  VastaaPoista
 3. Loistava perehdytyspaketti kustannustoiminnasta ja kunkin kustantajan painotuksista. Valaiseva ja hyödyllinen. Kiitos paljon.

  VastaaPoista

Mitä muut lukevat