20. lokakuuta 2019

Helsingin kirjamessut 2019

Eli kuinka olla monessa paikassa samaan aikaan?


Oletko täällä vain kirjamessujen ohjelmaa varten? Hyppää suoraan tärppeihin tästä.

En ole aina ollut armollinen Helsingin kirjamessuille; vuonna 2017 menin niinkin pitkälle, että kehotin väkeä menemään Turkuun. Seuraavana vuonna messujen ohjelmajohtaja sitten muuttui ja moni asia meni Helsingissä uusiksi, mikä herätti toisissa närää ja itsessäni varovaista optimismia.

Ronja Salmi tiimeineen on nyt saanut lämmittelyvuoden ja minusta on perusteltua sanoa, että hänen visionsa kirjamessuista on tänä vuonna päässyt kunnolla esiin. Siinä missä edellisvuosi tuntui lämmittelykierrokselta, nyt radikaalit ideat ovat tulleet täytäntöön. Niistä erityisen mielenkiintoisena esimerkkinä on torstaina ja perjantaina tarjolla olevat messukaverit, jotka nimensä mukaisesti kulkevat tarvittaessa yksinäisen messukävijän tukena. Kiitos messukaveripalvelusta kuuluu varmasti suurelta osin myös Ammattiopisto Liven opiskelijoille, jotka tähän ovat ilmaiseksi ryhtyneet.

Kirjamessujen kokoinen tapahtumaan osallistumiselle voi olla joillakin ihmisillä kova kynnys, vaikka kiinnostusta olisi, ja niinpä toivon, että vaikkeivät samat opiskelijat saapuisikaan paikalle ensi vuonna, messukavereita tulee näkemään myös tulevina vuosina tekemässä kirjallisuutta saavutettavaksi sellaisille, jotka eivät muutoin ehkä messuille olisi saapumassa.

Kokonsa vuoksi kirjamessut voivat olla kaoottinen paikka ensikävijälle.

Messukävijöiden määrä on ollut viime vuosina kovassa nousussa, enkä olisi yllättynyt, jos ennätyksiä rikotaan myös tänä vuonna. Messuilla on panostettu kuluneet pari vuotta nuorten kiinnostuksen herättämiseen, mikä tämän vuoden ohjelmassa myös näkyy nuortenkirjallisuuden selkeämmässä esilläolossa. Samaan aikaan spekulatiivinen fiktio (mm. fantasia ja tieteiskirjallisuus) on tervetulleessa nousussa: kun aloin käydä Helsingin messuilla vuonna 2013, genreohjelmaa oli surettavan vähän, nyt sitä riittää joka viikon tarpeiksi.

Niihin aikoihin kahden tunnin mittaiset kustannusalaa käsittelevät paneelit olivat vielä yleisiä. Nykyään puoli tuntia on kaiken ohjelman vakiomitta, mistä olin viime vuonna skeptinen, mutta joka tuntui olevan helpotus panelisteille: usein keskustelussa päästiin nopeammin asiaan ja panelistit saivat hyvän vetäjän avulla yhtä paljon tai enemmänkin asiaa mahtumaan annettuun aikaansa.

Yle Areenassa on muuten yhä katsottavissa viime vuoden Haluatko kirjailijaksi? -paneeli, jota suosittelenkin kaikille, jotka työstävät tällä hetkellä esikoiskirjaansa. En tiedä, onko Ylen kameraväki paikalla myös tänä vuonna, mutta lupaan tiedottaa asiasta vähintäänkin Twitterissä, kun tiedän.


Ohjelman monimuotoisuudesta päätellen puolituntisiin siirtymisen voittajia ovat olleet varsinkin pienkustantamot ja indiekirjailijat. Halpaahan messuille osallistuminen ei ole — 4 neliömetrin ständi maksaa 1600€ euroa ennen veroja ja on suhteessa kalliimpaa juuri pienille tahoille, sillä neliömetrien hinnat halpenevat, mitä enemmän niitä ottaa. Kaikilta näytteilleasettajilta verotetaan nimittäin metritilan lisäksi mm. näkyvyysmaksu (mitä tämä sitten tarkoittaakin) laitteiden ja mainostilan lisäksi, mikä pienkustantamon budjetissa voi olla aika tuntuva siivu.

Suosittelen tämän vuoksi käymään varsinkin näillä pienillä pöydillä katsomassa, josko niistä löytyisi jotakin mukaansatempaavaa! Suomen kustannuskenttä on valmiiksi pieni, ja pienet kustantamot jäävät muutenkin suurempien jalkoihin, mutta pienkustantamot ovat usein niitä, joista löytyy ymmärrys kokeellisemman kirjallisuuden julkaisemiselle — mikä tietysti kirjailijoille on hyvä asia.

Lyhyemmät ohjelmaslotit kuitenkin edistävät sitä, että esiintymisaikaa jää muillekin kuin suurten kustantamojen taatuille myyntitykeille. Esikoiskirjailijat ovat päässeet tänä vuonna ilahduttavasti esiin, ja tämä on myös ensimmäinen vuosi, jona muistan nähneeni näin paljon kirjoittamista ja kustantamista koskevia paneeleita ruotsiksi.

Tärppejä poimivalle bloggaajalle tämä merkitsee, että tämän vuoden ohjelma aiheuttaa varsinaisen runsaudenpulan. Kuinka jakaa parhaat menovinkit, kun niitä on niin paljon, ja mihin päin kalenteria oikein mahduttaa ne kaikki itseään henkilökohtaisesti kiinnostavat paneelit, kun saman puolituntisen aikana saattaa olla kolmekin kiinnostavaa ohjelmaa?

Laajan tarjonnan vuoksi oma listaukseni ei voi millään lailla olla tyhjentävä, mikä hyvä ongelma onkin. Suosittelen tutustumaan Nuorten Voiman Liiton ja Suomen Kirjailijaliiton messuohjelmiin kokonaisuudessaan, samoin ruotsia osaaville Svenska litteratursällskapetin ohjelmaan.

Tänä vuonna olen myös ensimmäistä kertaa kiinnittänyt huomiota Books on Demandin omaan messuohjelmaan. BoD:n paneelit on pääosin suunnattu indiekirjailijoille, mutta varsinkin markkinointi on taito, joka kirjailijan kannattaa hallita kustannusmallista riippumatta.

Kirjailijoille myöskin huomioksi, että Sanasto on sekin messuilla läsnä. Sanaston toimialaan kuuluu muun muassa vuodesta 2017 maksettu lainauskorvaus, jonka välillä näkee herättävän kirjailijoissa kysymyksiä. Sanaston osastolla ollaan varmasti valmiita neuvomaan sellaisia, joille järjestelmä ei vielä ole tuttu. Samoin BoD:n osastolla on väkeä neuvomassa sellaisia, joita omakustantaminen kiinnostaa.

Viikon menotärpit


Keskiviikko 23.10.


BoD ottaa muihin messuväkeen etumatkaa aloittamalla kirjoista puhumisen jo keskiviikkona. Tapiolan kirjastossa on kello 18:00-20:00 kuultavissa mm. Katri Sisko kertomassa kokemuksiaan omakustantamisesta ja antamassa käytännön vinkkejä oman kirjan julkaisuun.

Tapiolan kirjasto on kätevästi nykyään paitsi bussireittien, myös metron varrella, eli sinne on helppo saapua joka puolelta pääkaupunkiseutua. Luvassa on varmasti hedelmällistä keskustelua monesta kirjailijuuden osa-alueesta, joten suosittelen lämpimästi tapahtumaa sellaisillekin, joita omakustantaminen ei itsessään kenties kiinnosta.

Torstai 24.10.

Blåbärslandet-lava | 15:00-15:30
Behövs små förlag i Svenskfinland? [SVE]
Kustantamo Marginalin Lisen Sundqvist ja En liten bokin Ida-Lina Nyholm keskustelevat ruotsinkielisestä pienkustantamisesta Suomessa. Tarvitaanko suomenruotsalaisia pienkustantamoita?
Järjestäjät: Kustantamot Marginal ja En liten bok

Töölö-lava | 15:00-15:30
Kritiikkitapaus: Kriitikko brändiyhteistyökumppanina?
Taitekriitikkoihin ja journalisteihin yritetään yhä useammin vaikuttaa, jotta taiteilija esitettäisiin mediassa tämän itsensä haluamassa valossa. Taidekritiikin tulevaisuudesta ovat keskustelemassa toimittaja Iida Sofia Hirvonen, kriitikko Kalle Kinnunen ja kriitikko/kirjailija Marissa Mehr.
Järjestäjä: Suomen arvostelijain liitto / Kritiikin Uutiset

Töölö-lava | 15:30-16:00
Haluatko kirjailijaksi?
Kustantamo S&S:n Mirjam Ilvas, Gummeruksen Johanna Laitinen ja WSOY:n Lari Mäkelä kertovat, mitä kirjailijaksi pyrkivän on hyvä tietää, jotta käsikirjoitus ylittäisi kustantamon julkaisukynnyksen.
Järjestäjä: Suomen Kustannusyhdistys

Töölö-lava | 16:00-16:30
Käsikirjoituksesta kirjaksi
Gummeruksen myynti- ja markkinointijohtaja Katja Leino, Tammen kustannuspäällikkö Petra Maisonen ja Atenan kustantaja Ville Rauvola kertovat, miten käsikirjoitus muuttuu valmiiksi kirjaksi ja mitä kustantamon henkilökunta tekee.
Järjestäjä: Suomen Kustannusyhdistys

Kruununhaka-lava | 16:00-16:30
Miten tuet luovuuttasi?
Taidepedagogi/muotoilija Laura Isoniemi ja muotoilija Krista Kosonen jakavat Tiedetorilla neuvoja, kuinka luovuutta voi ylläpitää ja miten luovia lukkojaan voi poistaa.
Järjestäjä: Aalto ARTS Books

Blåbärslandet-lava | 17:00-17:30
Om skrivandets meningsgivande poler [SVE]
Kirjoittaminen ei ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista — joskus siihen liittyy rajujakin tunnekuohuja. Kirjoittamisesta ja kirjailijan elämästä keskustelevat kirjailijat Henrik Jansson ja Mikaela Nyman.
Järjestäjät: Ellips ja Scriptum

Perjantai 25.10.

Töölö-lava | 17:00-17:30
Inspiraatiota kirjoittamiseen!
Mitä tapahtuu, kun runoilijat Jyrki Kiiskinen ja Silene Lehto haastetaan kirjoittamaan runoutta livenä? Luovan kirjoittamisen opastuksen tarjoavat yhteistyössä runoyhdistys Nihil interit sekä kustantamot Teos ja WSOY.
Järjestäjä: Nuoren Voiman Liitto

Hakaniemi-lava | 18:00-18:30
Seksistä kirjoittamisen sietämätön vaikeus
Miten seksistä kirjoitetaan hyvin? Seksikohtausten roolista ja haasteista ovat puhumassa kirjailijat Salla Simukka ja Siri Kolu sekä somevaikuttaja Eino Nurmisto.
Järjestäjä: Yle Kioski

Osasto 6g40 | 18:00-
Kirjailijoiden verkostoitumisilta
Books on Demand kutsuu kaikki omakustantajat ja omakustantamisesta kiinnostuneet verkostoitumaan osastollaan 18:00 alkaen. Paikalla luvataan olevan juotavaa ja pientä purtavaa sekä vinkkejä kirjan julkaisuun ja markkinointiin, muista kirjoittamisesta kiinnostuneista puhumattakaan.
Järjestäjä: Books on Demand

Lauantai 26.10.

Blåbärslandet-lava | 10:30-10:00
Estetik på och mellan bokpärmar [SVE]
Journalistinen valokuvateos haastaa pohtimaan hyvän maun, tyylin ja kauneuden käsityksiä tuoden vahvasti esiin päähenkilönsä: hierontapaikoissa työskentelevät naiset, ikkunoiden somistajat. Valokuvat, kuvakerronta, haastattelut ja essee, formaatti, viimeistelty avoselkä arkki numeroineen, värivalinnat, sekä tarkoitusta varten kustomoitu Phuket-fontti muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden.
— Kaunis kirja -palkinnon tuomarit Johanna Bruunin suunnittelemasta kannesta
Miten fontit, värit ja muoto vaikuttavat kirjan ulkomuotoon? Graafinen suunnittelija Johanna Bruun kertoo, kuinka tehdään kirja, joka on esineenä kaunis.
Järjestäjä: Åbo Akademis bibliotek

Osasto 6g40 | 12:00-12:30
Tee kirjastasi totta – näin omakustantaminen toimii
BoD:n edustaja kertoo, mitä omakustanteet ovat ja miten omakustantaminen toimii. Vinkeistä voi olla hyötyä myös perinteisille kirjailijoille, jotka haluavat parantaa esim. markkinointitaitojaan.
Järjestäjä: Books on Demand

Osasto 6g40 | 12:30-13:00
Miten julkaista menestynyt omakustanne
Kirjailija E. E. Leivo on ollut perustamassa Puustellin tarinat -kirjallisuusseuraa ja pitänyt mm. Suomen ensimmäistä pop up-omakustannekirjakauppaa. Luvassa keskustelua Leivon omista kirjoista ja myös onnistuneista omakustanteista yleensä.
Järjestäjä: Books on Demand

Töölö-lava | 12:30-13:00
Katse kristallipalloon – kirjallisuus vuonna 2029
Kansanedustajat Hilkka Kemppi ja Erkki Tuomioja, kirjailija Tommi Kinnunen ja Kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen puhuvat kirjallisuuden asemasta ja taiteilijoiden toimeentulosta. Miltä taiteellinen työ mahtaa näyttää kymmenen vuoden kuluttua?
Järjestäjä: Suomen Kirjailijaliitto

Töölö-lava | 13:00-13:30
Kirjailijan kukkaro
Kirjailijan toimeentulo on riippuvainen paljon muustakin kuin kirjamyynneistä – varsinkin apurahoilla on suuri merkitys. Kirjailijat Jussi Siirilä, Pauliina Vanhatalo ja Johanna Sinisalo puhuvat kirjailijan tuloista ja omista tulonlähteistään.
Järjestäjä: Suomen Kirjailijaliitto

Töölö-lava | 14:00-14:30
Hätätilanteessa riko lasi
Kirjailijat Virpi Hämeen-Anttila, Marko Hautala ja Markku Paasonen keskustelevat luovan työn syklisyydestä ja jakavat vinkkejä miten päästä eteenpäin, kun kirjoittaminen ei suju.
Järjestäjä: Suomen Kirjailijaliitto

Osasto 6g40 | 15:00-15:30
Oman kirjan markkinointi
Kirjailija Kari Wikholm jakaa omien onnistumistensa pohjalta vinkkejä kirjan tehokkaaseen markkinointiin ja kirjan saamiseen näkyviin suuriin kirjakauppoihin.
Järjestäjä: Books on Demand

Blåbärslandet-lava | 15:00-15:30
Novellen – mellan raderna [SVE]
Ovatko novellit nousussa suomenruotsalaisessa kirjallisuudessa? Kirjailijat Mia Franck ja Ann-Sofi Carlsson keskustelevat koskettavan novellin kirjoittamisesta ja novellikokoelmistaan.
Järjestäjä: Marginal

Töölö-lava | 15:00-15:30
Hylkäyskirjeen jälkeen
Hylsyjä ei voi estää. Hylkäyskirjeistä ja niistä selviämisestä puhuvat Anna-Kaari Hakkaraisen haastattelemina kirjailijat Harri V. Hietikko ja Salla Simukka.
Järjestäjä. Suomen Kirjailijaliitto

Osasto 6g40 | 15:30-16:00?
Scifin ja fantasian julkaiseminen omakustanteena
Täällä blogissakin vierailleet kirjailijat Raita Jauhiainen ja Inna Airola keskustelevat yhdessä Skessa Kaukamaan kanssa scifi- ja fantasiakirjallisuuden omakustantamisesta. Mitä mahdollisuuksia omakustantaminen tarjoaa erityisesti spefikirjailijoille?
Järjestäjä: Books on Demand

Töölö-lava | 16:30-17:00
Esikoiskirjan tuska ja ihanuus
Kirjailijat Marjo Heiskanen, Jyri Paretskoi ja Minna Rytisalo keskustelevat siitä, minkälaisia neuvoja olisivat halunneet kuulla ennen ensimmäisen teoksensa julkaisua.
Järjestäjä: Suomen Kirjailijaliitto

Töölö-lava | 18:00-18:30
Mitä Suomi kuuntelee? Keskustelua äänikirjoista
Äänikirjat ovat yleistyvä tarinankerronnan muoto. Uuden formaatin mahdollisuuksista ja rajoitteista ovat keskustelemassa Miklu, Paula Noronen, Juha Vuorinen ja Elina Kilkku, vetäjänä Storytellin maajohtaja Mari Wärri.
Järjestäjä: Storytel

Sunnuntai 27.10.

Osasto 6g40 | 11:00-11:30
Tee kirjastasi totta – näin omakustantaminen toimii
Toisinto lauantain opastuksesta omakustantamisen ja markkinoinnin saloihin.
Järjestäjä: Books on Demand

Osasto 6g40 | 11:30-12:00
Paikallisuus, valtti kirjan markkinoinnissa
Kirjailija Anna Titta kertoo, miten kirjailija voi hyödyntää paikallismediaansa ja paikallistapahtumia markkinoidakseen kirjaansa.
Järjestäjä: Books on Demand

Kallio-lava | 13:30-14:00
Att skriva normbrytande ungdomsböcker [SVE]
Miten kirjoitat normeja rikkovista hahmoista, kun itse kuuluu normiin? Entä miten kirjoittaa elämästä, jonka nuoret tunnistavat omakseen? Nuorille kirjoittamisesta ovat puhumassa kirjailijat Julia Wickholm, Henna Johansdotter ja Monica Vikström-Jokela.
Järjestäjä: Kustantamo Förlaget

Osasto 6g40 | 14:00-14:30
Ammattimainen kirjan toteutus
Toimittaja/kirjailija Julian Rauhaniemi kertoo kokemuksistaan esikoisromaaninsa omakustantamisessa ja markkinoinnissa.
Järjestäjä: Books on Demand

Töölö-lava | 17:30-18:00
Kritiikittömät. Miltä tuntuu jäädä ilman julkista vastaanottoa? Millaista logiikkaa julkisuus noudattaa?
Nuoren Voiman päätoimittaja Vesa Rantama keskustelee runoilija Susinukke Kosolan ja runoilija/kriitikko Virpi Alasen kanssa kirjallisuuskritiikeistä.
Järjestäjät: Nuoren Voiman Liitto ja Suomen arvostelijain liitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä muut lukevat