13. syyskuuta 2017

Kirjamessut? Kirjamessut! Kirjamessut...On kirjamessukausi ja heräsin tänään aamulla innoissani lukemaan Helsingin Kirjamessujen ohjelmaa. Kuten vakituiset lukijat ehkä jo tietävät, vietän mielelläni messuilla koko päivän kulkien ohjelmasta toiseen, ja pidin jo muistiinpanovälineitä valmiina poimimaan blogiin vuoden suositukseni.

Selasin ohjelmaa hämmentyneenä. Missä ovat kirjailijat? Miksei täällä puhuta runoudesta? Missä on Kirjailijaliiton jokavuotiset ohjelmat kirjailijan arjesta?  Ja miksi täällä on niin paljon talouteen ja politiikkaan liittyviä aiheita? Mihin kaunokirjallisuus oikein on mennyt?

Olinko muuttumassa kyynikoksi? Olinko kolunnut messut edeltävinä vuosina niin perin pohjin, ettei tuttu ohjelma enää innostanut minua? "It's not you, it's me." Avasin vertailun vuoksi Turun kirjamessujen ohjelman...

...ja rakastuin ensi silmäyksellä! Klassikkokeskustelu? Toisen dekkarin paine? Cosplay-asuja?! Turusta loistaa valo, ja tuo valo on nuorelle kirjailijalle kaunis ja ihana! Turun #MontaÄäntä -kampanja on tuomassa lokakuussa kirjanystäville kaikkea sitä, mitä kirjallisuudessa rakastan.

It's not me, it's you

En tiedä mitä Helsingin Kirjamessujen ohjelmalle on tapahtunut, mutta jokin on tänä vuonna mennyt pahasti pieleen. Ehkä Suomen juhlavuosi on luonut liikaa painetta tuoda ohjelmaan vakavuutta, ehkä kulissien takana tapahtuu jotakin mistä itse en tiedä. Messujen ongelmaa kuvaa hyvin se, että siinä missä Kristiina Vuori ja Kaari Utrio ovat kahdestaan lavalla vain kolmekymmentä minuuttia yhteishaastattelussa, kanaruoat ovat saaneet ohjelma-ajasta kokonaisen tunnin.

Kyllä, broileri ohitti arvossaan juuri kirjallisuuden. Helsingin Kirjamessujen järjestäjät ovat katsoneet kanalinnun olevan ajankäytöllisesti arvokkaampi kuin kaksi maamme suosituimmista kirjailijoista. Turun ja Helsingin Kirjamessut ovat kaksi eri maailmaa — kaksi eri näkökantaa Suomeen, kirjallisuuteen, ja kulttuuriimme yleensä. Kenties broilerin monikäyttöisyys kiinnostaa muuta messuyleisöä, mutta itse olen kiinnostuneempi klassikkokirjallisuudesta.

Tähän siis on tultu

On epätodennäköistä, että menen kirjamessuille tänä vuonna. Helsingin ohjelma on minulle pettymys, ja Turku taas on niin etäällä, etten usko voivani järjestää käyntiä siellä. Voin kuitenkin katsoa Turkua kaukaa, haikeana, ja huutaa teille muille: menkää Turkuun, menkää Turkuun! Menkää, vaikka minä en pääse!

Jos vain asutte lähimailla, tutustukaa Turun Kirjamessujen ohjelmaan. Turun Kirjamessujen järjestäjät ansaitsevat kaiken suosion ja kiitoksen, ja ehkä ensi vuonna myös Helsingissä on taas valo. Menkää ja tukekaa niitä, jotka mielestänne ansaitsevat tukenne!

Ja minä — minä taidan tänä vuonna jäädä kotiin lukemaan kirjaa.

Turun Kirjamessut järjestetään Turun Messukeskuksessa 6.-8.10.2017. Lisätiedot ja lippujen hinnat löydät osoitteesta http://www.kirjamessut.fi/info/

2 kommenttia:

  1. Huomasin aivan saman tässä eilen illalla ohjelmaan ensi kertaa törmätessäni! Jos ei aivan lähinurkilla satu asumaan, ei Helsinkiin asti viitsisi mitään kanoja lähteä katsomaan. Näkeehän noita paikallisessa pakastealtaassakin ihan arkena :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai että, nauroin tätä lukiessa ääneen :D Hyvä kuulla etten ole ainoa joka ennemmin tutustuu niihin kanoihin pakastealtaassa!

      Poista

Mitä muut lukevat