10. maaliskuuta 2019

Tekniikkapähkinä #5


Blogin tavanomainen sisältö on tauolla huhtikuuhun asti. Editoin näppäimistö sauhuten käsikirjoituksesta uutta versiota, minä aikana täällä blogissa ilmestyy kuusiosainen Tekniikkapähkinä.

Mikä Tekniikkapähkinä?

Tekniikkapähkinä on ajatushaaste tai harjoitus, jonka tarkoitus on herättää pohtimaan jotakin tarinan peruspalikkaa. Pähkinän saa ratkaista niin kuin itse haluaa, oli se sitten yhdellä lauseella tai kokonaisella novellilla, ja haastetta saa vapaasti myös muokata niin, että se vastaa paremmin kirjoittajan makuun tai oppimistarpeisiin.

Pähkinän vastauksia ei ole pakko jakaa, mutta ne saa jättää kommenttiosioon, jos haluaa käydä niistä keskustelua muiden lukijoiden kanssa. Lupaan itse lukea jokaisen vastauksen ja kommentoida niitä, ja ehkä jokin pähkinä herättää miettimään laajemminkin jonkin asian merkitystä tarinankerronnalle. Tekniikkapähkinöiden ratkaisut ovat kuitenkin vastaajien omaisuutta, eli muistakaa pyytää lupa, jos innostutte toistenne vastauksista. Annan omalta osaltani luvan julkaista tekniikkapähkinän pohjalta vaikka romaanin, jos sellainen sattuu syntymään!

Pähkinöitä voi pallotella myöskin ystävän kanssa! Monet mielenkiintoisimmista käymistäni keskusteluista lähtevät liikkeelle "mitä jos?" -kysymyksistä, ja tässä ilmenevät pähkinät ovat monet sellaisia, että olen kirjoittanut ne talteen jonkin inspiroivan keskustelun päätteeksi.

Viikon teema: Paikka

Hyvin usein sijainnilla on tärkeä rooli tarinassa, oli kyseessä sitten unelias kotikaupunki tai vieras maaginen maailma, johon lukija sinkoutuu päähenkilön mukana. Ympäristö vaikuttaa monella tapaa niihin, jotka siellä asuvat, ja lukija vetää myös johtopäätöksiä henkilöhahmoista riippuen siitä, minkälainen heidän elinympäristönsä on.

Yksinkertaisimmillaan tämä pätee henkilön omaan asuinpaikkaan, joka riippuen siitä onko se siisti tai sotkuinen, täynnä kalliita huonekaluja tai halpaa kierrätystavaraa, maalaa erilaisen kuvan henkilöhahmon persoonasta ja yhteiskunnallisesta asemasta.

Kokemus paikasta on sekin hyvin henkilökohtainen, ja kertoo siksi paljon näkökulmahenkilön persoonasta ja menneisyydestä. Esimerkiksi nuhjuinen jäätelökoju voi herättää henkilössä joko inhoa tai lämpimiä lapsuudenmuistoja riippuen siitä, minkälainen suhde henkilöllä on siihen. Paikalla on historian muodostama identiteetti, joka jättää jälkensä paitsi ympäristöön itseensä, myös siellä asuneisiin ihmisiin.

Muodostamme melko erilaisia oletuksia, mikäli henkilö asuu Tampereella verrattuna siihen, että tämä olisi monta vuotta asunut Tokiossa. Jokainen paikkakunta tuoksuu, näyttää ja kuulostaa erilaiselta, niissä on erilainen ruokakulttuuri, erilaiset tavat, erilaiset muodit.

Paikkaa kehotetaan usein ajattelemaan henkilöhahmona, jolla on oma persoonansa ja historiansa, ja joka voi myös toimia itsenäisenä pelurina juonessa joko olemalla muutoksen kohteena tai asettamalla esteitä henkilöhahmojen tielle. Esimerkiksi Taru sormusten herrasta -trilogiassa päähenkilö Frodon kotipaikalla Konnulla on aivan oma kehityskaarensa, joka noudattelee sekin juonen kulkua. Maailma paitsi muuttuu Frodon mukana, myös asettaa esteitä tämän tielle, näkyvimmin joissa, jotka vuoroin joko helpottavat tai vaikeuttavat sankareiden kulkua.

Samoin paikalla voi myös olla symbolinen rooli. Henkilöhahmojen sisäisen maailman lisäksi se voi kuvastaa maailmaa myös laajemmassa mittakaavassa: talo voi kuvastaa siinä asuvaa perhettä, tai synkkä luola voi kuvastaa mielen kätkettyä maisemaa. Paikoilla voi tehdä tarinoissa paljon, koska ne vaikuttavat niissä eläviin niin paljon, ja siksi tämän viikon pähkinä onkin omistettu kaikille niille tuhansille mahdollisuuksille.

On olemassa talo, jonka jokainen ikkuna johtaa joka aamu eri puolelle maailmaa. Erilaiset aistihavainnot ovat osa talon asukkaan (tai asukkaiden) arkea: hajut, äänet ja näyt virtaavat sisään huoneisiin. Minkälaista on asua tällaisessa talossa?
Onnistuneen paikan kuvaus on usein kiinni yksityiskohdista. Mitä kannattaa kertoa, mitä jättää pois? Mihin asioihin näkökulmahenkilö kiinnittää huomiota, mihin ei? Minkälaisia tunteita paikka herättää sen asukkaissa? Entä lukijassa?

Miten paikan erityispiirteet vaikuttaisivat juoneen? Minkälainen on sen historia? Ohjaako paikan luonne sinulla myös tarinan juonta? Miksi? Miksi ei? Näitä ja monia muita asioita voi olla kiinnostavaa pohtia. Hauskaa pähkinöintiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä muut lukevat