28. lokakuuta 2013

Kirjoittamispäiväkirja, osa 7

Olen pulassa. Avasin tekstinkäsittelyohjelmani ja tekstini on aivan kamalaa. Yritän sanoa itselleni, että se saa olla, mutta silti olen huolissani siitä osaanko korjata sitä myöhemmin. Ajattelen kustannustoimittajaa ja tiedän, ettei minun pitäisi. Haluan, että tekstini on hyvä. Tällä hetkellä tuntuu, että minulle on samantekevää, näkeekö sitä koskaan kukaan muu, kuin hän. Mutta haluan, että hän pitää siitä.

On aivan samantekevää, etten saanut kustannussopimusta. En edes haluaisi sitä juuri nyt, koska en osaa käsitellä painetta edes ajatuksesta, että joku ammattilainen piti tarinani ideasta. Se innostaa samalla kun se pelottaa. Haluan jatkaa kirjoittamista, mutta sitä varten minun on saatava etäisyyttä ajatukseen, että lähetän sen joskus jollekulle. Asiaa ei yhtään helpota se, että olen tällä hetkellä työstämässä tarinan keskikohtaa, jonka täytyy toimia sekä alun että lopun kanssa. Eivätkä kummatkaan niistä ole tällä hetkellä hyvät. Tiedän, mitä niiden kuuluisi olla, mutta ne eivät ole vielä sitä.

Epävarmuudestani kertoo paljon se, että jo ennen kirjamessuja olin käynyt lainaamassa kasan luovan kirjoittamisen oppaita siinä toivossa, että jokin niistä osaisi kertoa minulle sen, minkä tarvitsen. Tietenkään ne eivät tee sitä. Pääsen eteenpäin yksinomaan kirjoittamalla ja kaikki muu, mitä teen, on vain yritystä paeta siltä tosiasialta.

Hyvä on, mitä jos tekstini on kamalaa? Tiedän pystyväni parempaan. Tiedän sen olevan huonoa. Se, mitä nyt tarvitsen, on tarinan runko. Käsikirjoitusta on pakko työstää isosta pienempään, se pitää paikkansa myös luonnosteluvaiheessa.

Ei kai tässä sitten muuta kuin sanaa toisensa perään...

4 kommenttia:

  1. Olen vähän eri mieltä. Kirjoittamisoppaat eivät toki kirjoita puolestasi eivätkä tee kenestäkään hyvää kirjoittajaa itsessään, mutta itse olen saanut niistä niin paljon apua, että en usko, että olisin nykyään julkaistu kirjailija, ellen olisi lukenut niitä. Olin aivan hukassa kirjoittamisen kanssa aiemmin. Romaaneissa on hirveän paljon erilaisia haastavia juttuja, jotka pitää saada kuntoon, eikä se välttämättä tule luonnostaan, vaikka olisi hyväkin kirjoittaja (joillekin tietysti tulee).

    Epäilykset omasta huonoudesta kuuluvat asiaan, ihan rautaisilla ammattilaisillakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen hyvinkin voinut lukea vääriä kirjoja. Valtaosa ongelmistani liittyy romaanin rakenteen jäsentelyyn, enkä ole löytänyt vielä yhtäkään kirjaa, joka puhuisi asiasta. Jos sinulla on oppaita, jotka ovat auttaneet sinua erityisen paljon, kerro niistä ihmeessä meille muillekin. Minulla ainakin on jossakin mielen perukoilla jatkuvasti se tunne, että jos vain luen tarpeeksi teoriaa, kaikki jotenkin selkeytyy ja pystyn keskittymään yksinomaan kirjoittamiseen. Näinhän se ei tietenkään mene, vaan ne pelot seuraavat kyllä mukana, mutta hyvät oppaat kuitenkin myös tuovat lisää varmuutta. Oma tähänastinen suosikkini on dialogista puhuva "Shut Up!", He Explained, jonka olen listannut Kirjoitusoppaat-sivullakin.

      Poista
    2. Olen arvostellut suurimman osan lukemistani kirjoittamisoppaista blogiini: http://www.ilmestykset.net/tag/kirjoittamisoppaat/. Sinulle suosittelisin ehkä eniten näitä: How to Write a Damn Good Novel, Story Structure Architect, Elements of Fiction Writing - Plot ja Beginnings, Middles and Ends. Varmaan suunnilleen tässä järjestyksessä.

      Poista
    3. Kiitos kovasti! Täytyypä alkaa metsästää näitä kirjastoista ja kirjakaupoista.

      Poista

Mitä muut lukevat