25. lokakuuta 2013

Jokainen kustantamo on erilainen! Ajatuksia saatekirjeistä

Huh, mikä messupäivä! Mieleni on tällä hetkellä melkoinen ajatusten myllerrys ja ajatusten jäsentely vaatii parikin eri blogiviestiä. Tässä siis haluan hieman avata kokemustani Liken kustannustoimittajan kanssa tapaamisesta. Tapaamisen kysymykset ja vastauksethan löytyivät täältä.

Olen tähän mennessä tavannut WSOY:n ja Liken edustajat ja tuntuu, ettei ero kahden kustantajan välillä voisi olla suurempi. Nyt puhutaan tietenkin kahdesta eri kustannustoimittajasta, jotka ovat molemmat yksilöllisiä eivätkä suinkaan edusta koko yhtiötään, mutta haluan silti sanoa pari sanaa siitä, miltä tapaamiset minusta tuntuivat - etenkin Liken, josta minulta jäi hyvin paljon ajatuksia käteen. Avasin jo osaa niistä edellä linkatussa viestissä.

Päivän minulle arvokkain oivallus oli, että kustantamot eivät vain ole erilaisia, vaan niitä kannattaa myös lähestyä eri tavoin. Kysyessäni WSOY:n kustannusohjelmasta sain vastauksen, joka jätti minulle käsityksen eräänlaisesta kaikkiruokaisuudesta. WSOY ei julkaise sen tyylistä aikuisempaa fantasiaa, jota pyrin luomaan, mutta minulle kerrottiin silti, varsin varovaisin sanankääntein, että asiaa silti harkittaisiin. Liken suhteen taas tämänlainen "otetaan ja katsotaan"-asenne ei voisi olla kauempana. Kysyin Liken kustannusfilosofiasta ja sain hyvin jäsennellyn puheen Liken vahvasta brändistä ja siitä, kuinka kuluttajat etsivät tiettyyn genreen (kuten omaani) kuuluvat teokset muualta. Näitä kustantamoita seurataan genrejen perusteella, ja Like perustuu nimenomaan ajatukselle, että kirjaa ostaessaan lukija tietää, että Like-kirja on (suunnilleen) tietynlainen.

Mitä tämä merkitsee sellaiselle, joka harkitsee lähettävänsä käsikirjoituksensa kustantamoihin? Ensinkin, kirjoita erillinen saatekirje jokaiselle kustantamolle! Tätä ei Liken kustannustoimittaja minulle ehdottanut vaan kyseessä on oivallus, joka syntyi luettuani vastikään myös muita ohjeita siitä, minkälainen on hyvä saatekirje. Eräässä ohjeessa neuvottiin, ettei kirjan sanomaa saa selittää. Kirjan täytyy puhua omasta puolestaan. Like käskee tekemään juuri päinvastoin. He etsivät aivan tietynlaisia kirjoja hyvin tarkkaan määritellylle asiakaskunnalle.

Mitä Like siis julkaisee? Parhaan vastauksen saa varmasti tutustumalla Liken kirjatarjontaan, mutta tässä on se, jota kustannustoimittaja minulle kertoi. Jaan teille muistiinpanoni lähes sellaisenaan, jotta Liken ääni erottuu omastani. Like kustantaa...
  • rajuja kirjoja
  • ei sievistelyä, temaattisesti raakoja tarinoita
  • kirjoja joissa on yhteiskunnallinen ulottuvuus
Monesti yhteiskunnallinen ulottuvuus tai kirjan sanoma tulevat tarinan lomassa. Tästä ovat esimerkkinä vaikkapa dekkarit, jotka samalla käsittelevät ihmiskauppaa tai jotakin muuta yhteiskunnallisesti merkitsevää aihetta. Tästä olisi hyvänä esimerkkinä oma tarinani, joka kylläkin on fantasiaa, mutta jossa on vahva yhteiskunnallinen ja uskontokriittinen pohjasävy.

Lue myös:

Suomen suurimmat kustantajat 2018

1 kommentti:

  1. Kiintoisa aihe myös ei-kirjailijaksi pyrkivän mielestä! Luin juuri keväällä ilmestyneen Juosten kustannettu -kirjan, jossa pienkustantamon väki kertoo 16 vuotta kestäneestä ja nyt päättyneestä toiminnasta. Siinä on aukeamallinen saatekirjeistä poimittuja paloja, joita EI kannata käyttää. Epäilen, että niitä on hieman kärjistetty, mutta asiaa on takana. Saatteella ON merkitystä. Se kuitenkin antaa kirjoittajasta ja itse kirjastakin ensivaikutelman.

    VastaaPoista

Mitä muut lukevat