30. maaliskuuta 2020

LANU! festivaali 3.–9.4. 2020Monet kirjallisuustapahtumat ovat peruuntuneet tai siirtyneet tänä keväänä, mutta yksi niistä on taatusti tapahtumassa, eli virtuaaliset lasten ja nuorten kirjallisuuteen keskittyneet LANU! kirjallisuusfestarit. On ollut upea seurata, miten moni on hypännyt mukaan tähän lyhyellä varoitusajalla ja vielä vapaaehtoisvoimin, mikä kertoo paljon siitä, miten intohimoisesti meillä välitetään lukuilon jakamisesta.

Erika Vik, festareiden alkuunpanija, kävi Takakansi-podcastissa kertomassa tempauksen taustoista. Podcasti on muuten muutenkin sellainen, että voin suositella sitä lämpimästi.Kuulin asiasta Twitterissä ja halusin aivan ehdottomasti auttaa. Vähänpä arvasin, että saisin kutsun esiintyjien joukkoon, mutta olen valtavan kiitollinen mahdollisuudesta kantaa korteni kekoon.

Mukana on sellaista ohjelmaa, että olen liimaantunut ruudun ääreen koko viikonlopun siltä osin, kun omilta esiintymisvalmisteluiltani kerkeän; Festareilla on useita minua viisaampia kertomassa kirjallisesta työstään ja kirjojensa synnystä. Minulle on jo moneen otteeseen tullut tunne, että syksyn kirjamessut ovat tänä vuonna saapuneet etuajassa, eikä minun edes tarvitse lähteä kotoa niitä varten.

Olisin julkaissut poiminnat tähän, mutta valittavaa on aivan liian paljon. Koko ohjelma on julkaistu täällä, ja takaan, että kaikenikäisille löytyy jotakin nähtävää: https://www.facebook.com/notes/lanu-virtuaalinen-kirjallisuusfestivaali/lanu-festivaaliohjelma-3942020/116445116660987/

Formaattinsa vuoksi somen käyttö on näissä festareissa tarpeen. Ohjelman voi lukea kirjautumatta, ja myös esiintyjien someprofiilit ovat auki kaikkien katsottavaksi. (Poikkeuksen muodostavat Instagramin livelähetykset, jotka näkyvät vain sovelluksen käyttäjille.) Kommentointia tai kysymysten esittämistä varten käyttäjätunnus on kuitenkin tarpeen, mikä harmittaa joitakin teistä, tiedän, koska kaikki eivät haluaisi jakaa mitään tietojaan somejäteille.

Ehkä joku keksii vielä muuta tapahtumaa varten helppokäyttöisen virtuaalilavan, mutta toisaalta minusta on tärkeää, että esiintyjien somekanavat pääsevät esiin, koska ne ovat matalimman kynnyksen tapa olla lukijoihin yhteydessä. Kannustankin pistämään ne esiintyjät seurantaan, joiden ohjelmasta pitää!Minun ohjelmani on lauantaina ja ilmestyy livestriiminä suoraan tähän samaan osoitteeseen, jossa tämä kirjoitus on. Video on avoin kaikille, mutta kysymysten esittämiseen tarvitaan Twitch-tunnukset. Jos siis tiedät jo etukäteen haluavasi kysyä jotakin, suosittelen hoitamaan tekniset valmistelut jo etukäteen.

Harkitsin, että kysymysten esittäminen olisi ollut mahdollista myös Twitterissä, mutta se olisi käynyt taustajoukoille turhan hankalaksi. Jos jokin kysymys jää vaille vastausta, minut tavoittaa myös festareiden jälkeen sähköpostitse, blogin kommenteissa tai Twitterissä. Nämä vain eivät ole reaaliaikaisia, niin en voi käyttää niitä striimin itsensä aikana.

Huom! Jos aiot seurata striimiä mobiililaitteella, suosittelen joko käyttämään Twitchin omaa sovellusta tai avaamaan videon linkistä: https://www.twitch.tv/varjohovi

Striimistä jää myös nauhoitus kahdeksi viikoksi festareiden jälkeen, eli jos et pääse juuri tällä kellonlyömällä paikalle, ei hätää. Nauhoituksen pitäisi olla saatavissa tältä samalta sivulta, tai suoraan yllä linkatusta Twitch-profiilista.

Edit 4.4.: Pahoittelen puhki palanutta kuvaa! Valomäärä oli ollut aiemmassa testauksessa ok, mutta tarvitsen kipeästi laadukkaampaa webkameraa.

Striimissä jaetut kirjoittamishaasteet1 kommentti:

  1. Onpa kiva kun kaikkia messuja ei ole tarvinnut perua. Ihan kuin olisin nähnyt tästä banderollin jossain. Kiva että voi osallistua monen viikon ajan jos ei ole aikaa juuri tuona viikkona.

    VastaaPoista

Mitä muut lukevat