23. tammikuuta 2017

Liity kirjoittajapiiriin!

Punakynää ei aina tarvitse pelätä.

Nyt kevätkauden alussa haluan taas nostaa esiin Sellon kirjastossa toimivan kirjoittajapiirin. (Jos kirjoittajapiirit eivät ole ennestään tutut, kirjoitin niistä yleisellä tasolla viime toukokuussa.) Joulutauon jälkeen mukaan on virtaamassa monia uusia kasvoja, ja myös piirin toiminta on erilaista kuin ennen.

Pitkät tekstit ovat nyt tervetulleet

Piiriä perustaessa minä ja Kahvia ja kirjaimia -blogin E.K. oletimme, että noin viiden sivun mittaiset tekstit sopisivat parhaiten kiireisille kirjoittajille, koska ne mahdollistavat osallistumisen ilman liian suurta taakkaa yhdellekään jäsenistä. Tämän päivän kevätavauksessa piirin jäsenet ovat kuitenkin päättäneet avata ovet myös niille, jotka kaipaavat palautetta kokonaisista novelleista tai romaaneista kerrallaan.
Pitkän tekstin lukeminen vie tietysti aikaa, ja siksi toivomme palautteesta kiinnostuneiden ottavan ensin yhteyttä piirin jäseniin ja sopimaan tekstin lukemisesta erikseen. Viiden sivun raja siis oletuksena säilyy ja haluan myös omalta osaltani korostaa, että vaikkei piirillä ole tiukkoja sääntöjä palautteen vastavuoroisuudesta, piiri ei ole arvostelupalvelu vaan nimenomaan piiri. Palautteen antamisessa meillä ei tietenkään ole minkään sortin rajoituksia, eli mikäli sydämessäsi asuu pieni kustannustoimittaja mutta kirjoitat vain vähän, olet meille hyvin tervetullut! Tekstien jakaminen ja kommentoiminen tapahtuu myös valtaosin verkossa, eli vaikka Sellon kirjasto olisikin kaukana, piirin osallistuminen ei ole poissuljettua.

Edellisen jälkeen haluan vielä tähdentää, että piiri on avoin myös niille, jotka eivät palautetta kaipaa tai jotka kokevat olevansa huonoja palautteen antajia. Piirin tapaamiset alkavat tästä lähin puolen tunnin vapaalla keskustelulla, jotta voimme antaa kannustusta piirin jäsenille. Samalla piiri toimii hyvänä paikkana kysyä muiden kirjoittajien mielipidettä hankalasta ongelmasta ‐ tavoite on, että voimme yhdessä tukea toisiamme taiteenlajissa, joka usein vaatii hyvin paljon pitkäjänteisyyttä.

Uskalla perustaa oma piiri!

Liian usein kuulen niistä, jotka kyllä toivovat seuraa ja palautetta, mutta jotka eivät tiedä mistä sitä saada. Moni myös pelkää, että oman kirjoittajapiirin perustaminen olisi vaikeaa, mutta olen itse oppinut luottamaan kirjastojen valtavaan avuliaisuuteen ja intoon kannustaa kirjoittajia. Monet kirjastot tarjoavat tilojaan ilmaiseksi, ja kirjastohenkilökunta on valmis kantamaan kortensa kekoon auttamalla mainonnassa ja tekstien tulostamisessa.

Myöskään piirin vetovastuuta ei tule pelätä, sillä osallistujat ovat kokemukseni perusteella innokkaita tukemaan ryhmää omalla panoksellaan. Koen usein ‐ turhaan ‐ syyllisyyttä siitä, etten pääse piiriin paikalle, mutta hyvä piiri kannattelee itse itseään. Jos siis asut paikkakunnalla, jossa on kirjasto, uskalla rohkeasti pyytää henkilökunnalta apua uuden piirin perustamiseen. Alueellasi saattaa olla enemmän kirjoittajia kuin tiedät!

Sellon kirjaston kirjoittajapiiri kokoontuu seuraavan kerran Leppävaarassa maanantaina 6. helmikuuta kello 17:30. Jos sinulla on kysymyksiä tai huolia, voit olla yhteydessä suoraan piirin jäseniin osoitteessa [email protected].

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä muut lukevat