20. syyskuuta 2016

Kirjamessut ja arvonta!

Näkymä Tammen messualueelle vuonna 2014

Helsingin Kirjamessuihin ei ole enää pitkä aika! Kuten tavallista, olen odottanut tapahtumaa jo kuukauden kuin kuuta nousevaa, sillä intensiivinen viikonloppu kirjojen parissa tuntuu arjen keskellä aina minilomalta. Messujen ohjelma on jo julkaistu verkkolehtenä, ja tänäkin vuonna kirjailijan urasta haaveileville on tarjolla kaikenlaista kiinnostavaa. Tänä vuonna myös blogin lukijoilla on mahdollisuus voittaa ilmaisliput kirjamessuille! Voit osallistua arvontaan vastaamalla kirjoituksen lopusta löytyvään lukijakyselyyn.

Haluatko kirjailijaksi...

Päällimmäisinä mainittakoon tänäkin vuonna tarjolla oleva Haluatko kirjailijaksi? -puoti, jossa kuka tahansa voi saada lyhyen (todennäköisesti 15 minuuttisen) juttutauon kustannusyhtiön edustajan kanssa. Kukin kustannusyhtiö on paikalla eri päivänä ja eri aikaan, joten Kirjamessujen sivuja kannattaa seurata tarkkaan jotta tiedät minä päivänä kannattaa tulla.

Ilmoittautuminen tapahtuu jokaisen messupäivän alussa Kirjakahvilan alueella, ja kilpailu ajoista on yleensä kovaa. Ajoista voi kuitenkin olla kannattava kilpailla, sillä jos sinulla on käsikirjoitus jo valmiina, strategisesti valittu tapaaminen juuri tietyn kustantajan kanssa voi tarjota mahdollisuuden pujahtaa lukujonon ohi suoraan kustannustoimittajan pöydälle. Älä kuitenkaan ota käsikirjoitustasi esiin tapaamisen aikana, jollei kustannustoimittaja erikseen pyydä sitä! Sen sijaan valmistele sanottavasi huolella ja esitä vakuuttavat perustelut sille, miksi käsikirjoituksesi voisi kiinnostaa kustantaja.

Haluatko kirjailijaksi? -puoti on myös erinomainen mahdollisuus tutustua eri kustannusyhtiöiden kustannusfilosofiaan ja päättelemään, sopiiko käsikirjoituksesi näiden kustannusohjelmaan. Jos sinulla on kysymyksiä tai epävarmuuksia käsikirjoituksesi lähettämisestä, puoti on myös erinomainen paikka niiden hälventämiseen.

...vaiko sittenkin elokuvakäsikirjoittajaksi?

Tämän vuoden uutuus on sunnuntaina 30.10.2016 järjestettävä "Haluatko käsikirjoittajaksi?" -luennon yhteydessä tarjoutuva tilaisuus esittää elokuvaideansa ammattilaisille. Esitettävät ideat täytyy kuitenkin lähettää jo 15. lokakuuta mennessä, ja ideoista vain osa pääsee lavalle asti. Ilmoittautuminen tapahtuu Kirjamessujen verkkosivuilla.

Palautetta ideoista ovat antamassa Olli Haikka, Elli Toivoniemi, Markus Selin sekä Aleksi Bardy. Vaikkei käsikirjoittajaksi haluaisikaan, tuollaiselta tehokokoonpanolta voivat varmasti oppia muutkin tarinankerronnasta kiinnostuneet.

Messuohjelman valitut palat

Messuilla on vuosittain tarjolla niin paljon ohjelmaa, ettei kaikkeen mahda edes ehtiä. Tästäkin suositusten listasta tuli pitkä, enkä edes kattanut kaikkia mielenkiintoa herättäviä paneeleja ja haastatteluja. Jos kuitenkin kirjamessut ovat ennestään vieraat, ehkä nämä suositukset houkuttelevat tulemaan paikalle tänä vuonna!

Torstai 27.10.2016

Torstain keskipäivällä alkaa tämän blogin ensimmäinen suositus: ruotsinkielinen Maria Turtschaninoffin haastattelu aiheesta "Att skriva mellan genrer", eli kirjoittaminen genrejen välissä. Puolituntisen aikana kuullaan puhetta Turtschaninoffin viimeisimmästä Maresi-kirjasarjan jatko-osasta sekä Turtschaninoffin ajatuksia siitä, miten kirjoittaa tarina joka vetoaa niin nuoriin että aikuisiinkin. Edith Södergran, 12:00-12:30.

Samana iltapäivänä on tuntia myöhemmin tarjolla paneeli "Etsä tiedä kuka mä oon? Henkilöbrändäys taiteessa, viihteessä ja yhteiskunnassa", jossa on tarjolla näkökulmia sekä kirjallisuusalalta että muilta taiteen aloilta siitä, miten taiteilija itse nivoutuu nykypäivänä taiteeseen. Kirjailijan brändäys on myös kirja-alalla yleistymässä, ja paneeli on erinomainen tilaisuus katsoa aihetta laajemmin kuin yksinomaan kirjailijan näkökulmasta. KirjaKallio, 13:30-14:30.

Brändäyksestä kiinnostuneilla on kuitenkin valinta edessä, sillä samaan kellonaikaan alkaa myös tunnin paneeli aiheesta "Missä kirja-alalla mennään?", jossa edustettuina ovat niin Suomen Kustannusyhdistys, Suomen Kirjailijaliitto, Sanasto että Suomen tietokirjailijat. Vaikka kirja-alan muutokset eivät juurikaan vaikuta itse kirjoittamiseen, sillä on merkitystä paitsi kirjamyynnin myös myöntävän julkaisupäätöksen saamisessa, ja niinpä alasta perillä oleminen on arvokasta itse kullekin kirjailijalle. Kiireisille on onneksi myös sunnuntaina tarjolla toinen, vaikkakin lyhyempi, paneeli samasta aiheesta. Kullervo, 14:00-15:00.

Heti perään jatkuu samalla myös paneeli "Kirjat, digi ja nuoret ‐ kuinka tavoittaa milleniaalit?". Milleniaaleilla tarkoitetaan 1980-luvun alun ja 1990-luvun lopun välissä syntyneitä eli nykypäivän nuoria ja nuoria aikuisia. Keskustelu käsittelee kirjamarkkinointia ja kirja-alan uusia haasteita, samoin kuin digilisaation tuomia uusia mahdollisuuksia. Kullervo, 15:00-16:00.

Perjantai 28.10.2016

Kirjailija Katja Ketun perjantai-aamun haastattelu lupaa ohjelmakuvauksellaan pieniä makupaloja useasta eri aiheesta. "Kirjailija maailmalla" -haastattelun luvataan sisältävän keskustelua paitsi Suomalaisen kirjallisuuden vastaanotosta kotimaan ulkopuolella, myös katsauksen Katja Ketun kirjailijanuraan ja kirjoittamisen arkeen. Kullervo, 10:30-11:30.

Perjantai-aamupäivällä on myös tarjolla keskustelua kustannusalasta ja kustantajan roolista. Paikalla on edustajia Bonnier Booksilta (WSOY & Tammi), Schildts&Söderströmiltä, Otavalta sekä suomenruotsalaiseen kirjallisuuteen erikoistuneelta Förlaget-kustantajalta. "Kuka ostaa kirjoja tänään? Ja huomenna?" käsittelee erityisesti sitä, kuinka kirjat tulevat löytämään lukijansa tulevaisuudessa. Aino, 11:30-12:00.

Samaan aikaan alkaa myös paneeli "Tiedonjakaja vai tarinankertoja?", jossa keskustellaan laajan faktatietämyksen vaikutusta kirjoittamiseen. Keskustelua käydään erityisesti scifin eli tieteiskirjallisuuden näkökulmasta, mutta samat paneelissa esille nostetut huolenaiheet ja ongelmat koskevat kaikkia laajaa taustatutkimusta tekeviä kirjailijoita. Kullervo, 11:30-12:30.

Iltapäivällä norjalainen kirjailija Brørn Sortland antaa vinkkejä hyvän tarinan kirjoittamiseen puolen tunnin ajan. Magia, 13:30-14:00.

Sitä seuraa tuntia myöhemmin erityisesti tietokirjailijoita kiinnostava paneeli tietokirjasta mediassa sekä siitä, miten tieteestä kirjoitetaan yleistajuisesti kuitenkaan lukijaa arvioimatta. Takauma, 15:00-15:30.

Messuilla on tänäkin vuonna paneeli "Kustantamon kulisseissa", ja myös osa osallistujista ovat samat. Viime vuoden paneeli oli varsin valaiseva, joten voin varauksettomasti suositella sitä tänäkin vuonna. Tunnin kestävän paneelin osallistujina ovat Siltalan kustantaja Touko Siltala, WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson, Otavan myyntipäällikkö Noora Al-Ani, Gummeruksen myynti- ja markkinointijohtaja Katja Leino sekä haastattelijana Suomen Kustannusyhdistyksen edustaja Baba Lybeck. Kullervo, 16:30-17:30.

Erityisesti kirjoittajille suunnattu "Käsikirjoitus on valmis mistä julkaisija?" tarjoaa mahdollisuuden kuulla kokeneemmilta, mitä vaihtoehtoja käsikirjoituksen julkaisemiselle nykyään löytyy ja mikä niistä kannattaa valita. Paneeli on Helsingin Science Fiction Seuran järjestämä, eli keskustelijoilta tulee varmasti tarjoutumaan näkökulmia varsinkin scifin ja fantasian tilanteeseen Suomessa. KirjaKallio, 19:15-20:00.

Lauantai 29.10.2016

Suomen kirjailijaliitto on tänäkin vuonna näkyvästi esillä kirjamessuilla. Kirjailijaliiton ohjelman aloittaa "Tyhjän paperin pelko", missä kirjailijat Venla Hiidensalo, Johannes Lahtinen ja Anna-Kaari Hakkarainen käsittelevät kirjoittamisen vaikeutta esikoisen ilmestymisen jälkeen. Takauma, 11:30-12:00.

Toinen jo viime vuonna nähty paneeli on Eino Leinossa pidettävä puolituntinen paneeli "Käsikirjoituksesta kirjaksi", missä tänä vuonna ovat paikalla Kustantamo S & S:n toimituspäällikkö Johanna Laitinen, Tammen viestintäpäällikkö Satu-Maria Rastas, Gummeruksen päägraafikko Jenni Noponen, Otavan liiketoimintapäällikkö Nona Ratia sekä haastattelijana Baba Lybeck. Tämän vuoden kokoonpano on minusta lupaava, sillä tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös graafisen suunnittelun edustaja. Niin mielenkiintoiseksi aiheeksi puoli tuntia on minusta liian lyhyt, mutta olen iloinen paneelin olevan tänä vuonna takaisin. Eino Leino, 14:30-15:00.

Myös dekkaristeille on tänä vuonna omaa ohjelmaa! Suomen Dekkariseuran järjestämässä "Kuinka dekkari rakennetaan?" -paneelissa kirjailijat Tuula T. Matintupa, Harri Nykänen, Johanna Tuomola sekä Niina With kertovat, kuinka he laativat kirjojensa juonen, ympäristön ja henkilöhahmot. Samoja metodeja voivat varmasti hyödyntää muutkin. Mika Waltari, 15:00-15:30.

Takaumassa on lauantaina tarjolla myös kurkistus kirjailijan ja kustannustoimittajan suhteeseen, kun Vares-dekkarisarjan kirjailija Reijo Mäki astuu lavalle kustannustoimittaja Jaana Koistisen kanssa. Kustannustoimittajan työ on liian usein näkymätöntä, ja niinpä "Rakas kustannustoimittaja" on korkealla suositusteni listalla tänä vuonna. Hyvä kustannustoimittaja on kirjailijalle korvaamaton, ja jos yhteistyö kustannustoimittajan kanssa yhtään jännittää, tätä paneelia ei kannata jättää kuulematta! Takauma, 15:30-16:00.

Sunnuntai 30.10.2016

Sunnuntaina aamupäivällä on tarjolla lisää Kirjailijaliiton ohjelmaa, kun taas kerran puhutaan kirja-alan murroksesta ja sen seurauksista. Toisin kuin aikaisempina päivinä, Kirjailijaliiton paneelissa kirjailijat itse ovat äänessä. Takauma, 11:00-11:30.

Moni ajattelee olevansa liian vanha kirjailijaksi. Vanhuutta ja kirjailijan uraa käsitellään 14:30 alkaen Ainossa puolen tunnin ajan otsikolla "Vanha kirjailija ‐ jäänne vai aarre?" (vaikka väitänkin, että vastauksen kysymykseen jo tietää). Kirjailijoiden näkökulman lisäksi aihetta käsitellään myös lukijoiden, kriitikoiden ja kustantajan näkökulmasta. Aino, 14:30-15:00.


Arvonta on suljettu! Kiitos kaikille osallistuneille.

2 kommenttia:

  1. Olet nostanut esille tosi hienoja esiintymisiä. Minä täällä vaan odotan paperiversiota tuosta ohjelmasta. Sitten makoilen sohvalla ja merkkaan ylös kaikki ne esitykset jotka haluan nähdä, jopa niiltä päiviltä kun en pääse menemään.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkeistä, tulevat käyttöön! Lauantaina on tarkoitus suunnistaa messuille ja ainakin yhden tärpeistäsi hyödynnän :)

    VastaaPoista

Mitä muut lukevat