15 minuutin yksityishetki kustannustoimittajan kanssa
Messuilla on tänäkin vuonna oma Haluatko kirjailijaksi? -nurkka, jossa kuka tahansa voi saada mahdollisuuden vartin keskustelutuokioon kustannustoimittajan kanssa. Kustantamoita on tänä vuonna runsaasti ja joukossa on nuorten- ja lastenkirjallisuuteen keskittyneitä kustantamoita, tietokirjallisuuden osaajia, sekä monen kokoisia yleiskustantamoja. Tarkat päivät ja kellonajat löytyvät kirjamessujen verkkosivuilta.Vartti voi tuntua lyhyeltä ajalta, mutta hyvin valmistautuneena siinä ehtii puhua paljon. Käsikirjoituksensa voi kokeilla tuoda mukanaan, jos sellainen on valmiina, mutta hetki kannattaa käyttää tunnustellessa kustantamon ja kustannustoimittajan yhteensopivuutta itsesi kanssa. Henkilökemioilla on valtavasti merkitystä, ja ainakin itse huomasin hyvin nopeasti, milloin olin samalla aaltopituudella henkilön kanssa. Keskusteleminen ammattilaisen kanssa on valaisevaa ja voi antaa uutta perspektiiviä siihen, kuinka voit "markkinoida" käsikirjoitustasi kustantamoille. Jos sinulla on valmis käsikirjoitus pöytälaatikossa, mene ja varaa aika! Voin luvata, ettet kadu.
Kilpailu ajoista on kuitenkin kovaa. Juoksimme pari vuotta sitten kilpaa messualueen läpi tehdäksemme varaukset. Ajat olivat kaikki menneet muutamassa minuutissa, joten liikkeellä täytyy olla aikaisin.
Kirjailijanalkuja kiinnostavat haastattelut ja paneelit
Tämän vuoden messuohjelma on suoranainen aarrearkku niille, jotka haluavat saada katsauksen kirjallisuusbisnekseen, kirjailijan uraan, ja kirjallisuuden uusiin tuuliin. Alla on lista niistä tapahtumista, jotka ovat erityisen kiinnostavia kirjailijaksi haluaville. Koko ohjelma löytyy täältä: http://www.messukeskus.com/Sites3/Kirjamessut/Kavijat/Ohjelma/Sivut/default.aspx. Suosittelen tutustumaan varsinkin Suomen kirjailijaliiton tarjontaan.Torstai (22.10.2015)
10:15 / Kullervo: Vaikea toinen kirja?Veera Antsalo, Tiina Laitila Kälvemark, Laura Lindstedt ja Iida Rauma keskustelevat siitä, miten toisen kirjan kirjoittaminen eroaa ensimmäisestä ja mitä uusia haasteita kirjoittaminen tuo mukanaan.
10:30 / Katri Vala: Rakkaudesta genreen
Onko genrellä nykyaikana merkitystä? Genreistä, niiden eroista, ja tulevaisuudesta keskustelevat Kristiina Vuori, J.S. Meresmaa, Shimo Suntila, Markus Harju ja Juri Nummelin.
12:30 / Aleksis Kivi: Kustantajan muuttuva rooli
Otavan, Gummeruksen, WSOY:n ja Suomalaisen kirjakaupan edustajat keskustelevat kirja-alalla tapahtuvista muutoksista.
Perjantai (23.10.2015)
11:30 / Takauma: Miten kirjoitetaan hyvä teksti?Elina Grundström luennoi tietokirjallisuuden kirjoittamisesta.
15:00 / Kullervo: Kustantamon kulisseissa
Bonnierin markkinointijohtaja, Otavan viestintävastaava, Siltalan kustantaja, Gummeruksen viestintä- ja markkinointijohtaja, sekä Schildts & Söderströmsin toimituspäällikkö kertovat siitä, miten kirja löytää lukijan.
15:30 / Louhi: Tuottaminen ja käsikirjoittaminen
Elina Saksala, Anders Vacklin ja Janne Rosenvall keskustelevat tuottamisen ja käsikirjoittamisen suhteista toisiinsa.
18:15 / Louhi: Maailmoja luomaan! (Työpaja)
Kaisa Ranta vetää kaikenikäisille suunnatun työpajan, jossa luodaan yhteinen fantasiamaailma.
17:00 / Wine Corner: Avaimet menestyksekkääseen omakustantamiseen
Kolme omakustantajaa kertovat kokemuksiaan omakustanteen markkinoinnista.
Lauantai (24.10.2015)
10:15 / Takauma: Ideasta kirjaksiElina Hirvonen ja Anna-Riikka Carlson kertovat kirjan synnystä sekä kirjailijan että kustannustoimittajan näkökulmasta.
11:00 / Takauma: Ammattina lastenkirjailija
Timo Parvela ja Marja-Leena Tiainen keskustelevat lastenkirjailijan työstä ja sen erityispiirteistä.
14:30 / Takauma: Kirjailijan vuosi
Miten kirjailija saa elantonsa? Toimeentulosta ja kirjailijan arjesta keskustelevat JP Koskinen ja Kaari Utrio.
Sunnuntai (25.10.2015)
11:00 / Kullervo: Tietokirjan kirjoittaminenKimmo Svinhufvud ja Carol Kiriakos keskustelevat Urpu Strellmanin johdolla siitä, mitä vaikeuksia tietokirjailija kohtaa kirjoittaessaan.
11:00 / Sibelius: Pienkustantajan profiili - kirjat ja tekijät marginaalissa
Pienten kustantamoiden rooli Suomessa on kasvamassa. Kirja-alan muutoksista keskustelevat Heikki Savola, Hanna Matilainen, Minna Roininen, Asta Ikonen, Anni Nupponen ja Olli-Pekka Tennilä.
13:30 / Mika Waltari: Käsikirjoituksesta kirjaksi
Tammen kustannuspäällikkö, Otavan lasten- ja nuortenkirjapäällikkö, Gummeruksen päägraafikko ja Bonnierin viestintäpäällikkö kertovat, mitä kustantamossa tapahtuu sen jälkeen, kun käsikirjoitus on hyväksytty kustannusohjelmaan.
13:30 / Takauma: Miten opiskella kirjoittamista?
Jyrki Kiiskinen, Niina Repo ja Miia Toivio keskustelevat luovan kirjoittamisen opetuksesta Suomessa sekä siitä, voiko kirjailijaksi ylipäänsä opettaa.
14:00 / Aino: Käännetyt maailmat & Kääntämisen menneisyys ja tulevaisuus
Nestori Siponkoski, Alice Martin ja Outi Paloposki keskustelevat muun muassa kääntäjän työstä ja tämän yhteistyöstä kustantajan kanssa.
14:00 / Louhi: Minkälainen on hyvä tyttöhahmo?
Nuortenkirjallisuus ja naispäähenkilöt. Tyttöhahmoista keskustelemassa Paula Noronen, Vesa Linja-Aho, Maria Petterson, Maria Carole, Iida Sammalisto ja Eppu Nuoti.
17:00 / Katri Vala: Kirjallisuuden vastaanotto ja kritiikki
Anna-Riikka Carlson ja Pietari Kylmälä keskustelevat siitä, miten kirjat löytävät Suomessa lukijansa ja mikä median merkitys on kirjan markkinoinnin kannalta.
Haluaisin mennä joidenkin kustantamoiden kanssa juttelemaan tuossa Haluatko kirjailijaksi -jutussa, mutta ahdistaa todella paljon ajatus että pitäisi oikeasti juosta kilpaa messualueen läpi. Olen sen verran suomalainen etten tykkää toimia sillä tavoin julkisella paikalla. :-P Ekana vuonna kun kävin tuolla, riitti että sain joskus päivän ekan tunnin aikana varattua vuoroni. Ei mulla kyllä ole myöskään vielä valmista kässäriä tyrkättäväksi kustannustoimittajan nenän eteen, mutta sen verran pitkällä olen että voisin kertoa siitä ja luvata että luettavaa saapuu parin kuukauden sisään.
VastaaPoistaTosi paljon kiinnostavaa ohjelmaa tuolla on jälleen kerran. Tavallisesti merkkaan itselleni hirveästi ohjelmia joita aion katsoa, ja sitten katson niistä jotain 4-5. Messut ovat kiinnostavat, mutta väkimäärä myös uuvuttaa, enkä jaksa ottaa vastaan määrääni enempää paneelikeskusteluja ja haastatteluja. Yleensä tulee myös pengottua antikvariaattipuolta hyvän aikaa...
Itsekin aina suunnittelen meneväni ties minne, mutta yleensä vauhtia on pakko jossakin vaiheessa hidastaa. Ainakin on kiva tietää voivansa mennä johonkin, jos haluaa.
PoistaTuosta kilvan juoksemisesta, niin aika harva suomalainen siihen taitaa vapaaehtoisesti suostua. Viimeksi kun kävin, niin kuulin kyllä pettyneitä huokauksia niiltä, jotka olivat ajatelleet pääsevänsä kävelemään paikalle. Välillä tietty joku peruuttaa, mutta en kyllä luottaisi siihen.
Taitaa kyllä jäädä multa väliin jos oikeasti pitää juosta. Ihan periaatteesta.
Poista