Linkkisuosituksia

Kerään tähän linkkejä verkkosivuihin, jotka käsittelevät kirjoittamista tai sisältävät ohjeita parempaan kirjoittamiseen. Omista kiinnostuksen aiheistani johtuen jonkin linkit keskittyvät nimenomaan fantasian luomiseen, mutta seassa on myös paljon sellaista, joista on hyötyä muidenkin genrejen edustajille. Mikäli itse tiedät jonkin mainion verkkosivun, jota en ole maininnut, jätä minulle vinkki kommentteihin, niin lisään sen listalle.

Kirjallisuusfoorumit

 

Kirjailijanalut - Suomi24

Suomi24:stä puhutaan paljon ja harvoin hyvää, mutta siitä huolimatta Kirjailijanalut-palsta on ollut yksi luotettavimpia paikkoja saada vastaus viestiisi päivän tai parin sisällä.

Kirjailijanloput - Facebook

Kirjailijanloput on moderoitu keskusteluryhmä Facebookissa, jossa keskustelua käydään vilkkaasti päivittäin. Ryhmässä on niin kirjailijaksi pyrkiviä kuin runsaasti jo kirjan julkaisseita henkilöitä. Kirjailijanloput on tällä hetkellä ehdottomasti paras paikka vakavalle keskustelulle.

Risingshadow Keskustelu

Vaikka Risingshadown foorumilla on myös oma alafoorumi jossa muut voivat arvostella tekstejäsi, oman kokemukseni mukaan palautetta on nopeampaa hakea muualta. Keskustelupalstalla kuitenkin puhutaan (fantasia) kirjallisuudesta yleensä, mikä jo sellaisenaan voi olla opettavaista.

Kirjoittaja.fi foorumi

Tällä hetkellä pelkkä vaivoin huomattava piste verkkosivujen taivalla, Kirjoittaja.fi vaikuttaa verkkosivulta, jolla on potentiaalia kasvaa joksikin isoksi. Verkkosivulla voi paitsi keskustella kirjoittamisesta myös julkaista omia tekstejään muiden arvosteltavaksi.

Kirjoittamisoppaat

Elements of Style

William Strunkin Elements of Style on eräänlainen kirjailijan Raamattu, joka on kulkenut vuosikymmenten ajan suositeltujen oppaiden listalla ja jonka nimi tuon tuostakin vilahtaa englanninkielisissä lähdeluetteloissa. Koska teos on englanniksi, osa sen kielioppiin liittyvistä ohjeista ei luonnollisesti auta suomenkielistä kirjoittajaa, mutta esimerkiksi oppaan tyyliosio pätee aivan yhtä lailla suomeen kuin englantiin. Englanniksi kirjoittavalle Strunkin kirja on niin arvokas, että se kannattaa huolella lukea ainakin kerran vuodessa siihen asti, että sen sisällön voi luetella vaikka takaperin.

Creative Writing Masterclass

Creative Writing Masterclass on Scottish Booktrustin julkasema viisiosainen videosarja luovan kirjoittamisen peruspilareista. Aihepiireinä ovat ideat ja inspiraatio, henkilöhahmot, juoni, miljöö ja editointi. Videot käyvät selkeästi ja kuitenkin syvällisesti läpi keinoja, joilla omaa työskentelyään voi parantaa. Samalla Youtube-kanavalla löytyy myös muiden kirjailijoiden ohjeita luovaan kirjoittamiseen.

Superhero Nation

Superhero Nationin blogi/verkkosivu sisältää runsaasti ohjeita siitä, miten kirjoittaja voi välttää yleisimmät aloittelijan sudenkuopat. Ohjeet vaihtelevat henkilöhahmojen luomisesta juonenkulkuun ja käsittelee myös varsinaista kirjailijaksi ryhtymistä. Aiheet on alun perin suunnattu supersankarien tai fantasian luojille, mutta monet ohjeista pätevät yhtä lailla kaikkeen muuhunkin luovaan kirjoittamiseen.

Wordplay

Wordplay käy lyhyinä pyrähdyksinä läpi kirjoittamisen perusasioita. Viikottain päivittyvä blogi keskittyy pääasiassa tekniikoihin, joilla voi parantaa tarinoitaan entisestään. Kovin laajoja kokonaisuuksia viesteissä ei käsitellä, mutta nopea päivitystahti korvaa pituuden puutetta.

Colin Nissanin paremman kirjoittamisen opas

Siekailemattomasti nimetty The Ultimate Guide to Writing Better Than You Normally Do Nissan käy muutamassa hyvin lyhyessä askeleessa läpi kirjoittamisen kaikkein tärkeimmät säännöt. Tekstin otsikko voi ehkä tuntua yliammutulta, mutta se on siitä huolimatta oikeassa.

The Guardianin kymmenen kirjoittamisen sääntöä, osa 1

The Guardian pyysi kirjailijoita listaamaan kymmenen sääntöä, jotka heidän mielestään ovat merkityksellisimpiä hyvän fiktion kirjoittamisessa. Artikkelin kauneus on sen monimuotoisuudessa, sillä tekstissä käy samalla myös ilmi, miten eri tavalla kukin kirjailija lähestyy ongelmiaan. Muista lukea myös kymmenen kirjoittamisen sääntöä, osa 2.

Kirjailijablogit

Neil Gaiman

Neil Gaiman on pitänyt yllä blogia jo vuosikymmenen eikä loppua ole näkyvissä. Blogissaan Gaiman puhuu paitsi kirjoittamisesta, myös kirjoittamisen arjesta, matkustamisen raskaudesta, perhe-elämästään ja lemmikeistään - näin yleisimmät lueteltuna. Toisinaan Gaiman myös vapauttaa maailmaan pieniä kultahippuja eli neuvoja kirjailijaksi pyrkiville, jotka parhaimmillaan ovat saaneet tuhansien silmät kyynelehtimään.

Muuta kirjoittamisesta

Neil Gaimanin puhe taiteesta

Neil Gaimanin puhe vastavalmistuneille taideoppilaille on yksi vaikutavimmista kirjoittamiseen liittyvistä puheista, joita on koskaan puhuttu. Minulle tämän puheen sisältämä lause "Make Good Art" on muuttunut suorastaan uskonnolliseksi mantraksi, joka usein on ainoa asia, joka saa minut jaksaman vaikeiden kirjoitusaikojen yli. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä muut lukevat