Kirjoitusoppaita

Mika Waltari: Aiotko kirjailijaksi?

Waltarin Aiotko kirjailijaksi on nähnyt aikaa, mutta on yhä yksi niistä teoksista, joita kirjoittajat suosittelevat toisilleen. Vaikka osa Waltarin neuvoista julkaisusopimuksesta ovat vanhentuneet, Waltari myös tuo tuulahduksen raadollista realismia maineesta ja kunniasta haaveilevan kirjailijan elämään.

Mieleenpainuvimpia ohjeita eivät Waltarin teoksessa niinkään ole, miten kirjoittamista parannetaan, vaan mihin ammattikirjailijaksi haluavan on pakko varautua, jos haluaa saada teoksellaan kustantajan huomion.

Taija Tuominen: Minusta tulee kirjailija

Lukemistani suomalaisista kirjoitusoppaista Taija Tuomisen Minusta tulee kirjailija muistuttaa eniten Mika Waltarin klassikosta. Ensimmäinen puolisko kirjasta käsittelee kirjoittamista prosessina, ja sitä, miten omaa työskentelyään voi parantaa. Tuominen syventyy hyvin käytännönläheisesti siihen, miten käsikirjoitus julkaistaan, ja käsittelee taitoja, joita esikoiskirjailijalla kuuluu olla ensimmäisen teoksen ilmestyttyä.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, joilla on pieniäkään epävarmuuksia julkaisumaailman käytännön kiemuroista. Kirja sopii hyvin niille, jotka ovat vasta kirjoittamassa esikoistaan, samoin kuin niille jotka ovat jo saaneet sen valmiiksi. Myös julkaisukynnyksen ylittäneet kirjailijat löytävät tästä kirjasta varmasti jotakin antoisaa!

William Noble: "Shut up!" he explained

Kirjan hassunkurinen nimi menee suoraan asiaan: miten kirjoitetaan hyvää dialogia ja miten hyödyntää sitä tarinansa edistämisessä. William Noble poimii esimerkkejä kirjallisuuden klassikoista ja selittää, mikä niistä tekee niin esimerkillisiä. Vaikka kirja keskittyy pääosin dialogiin, luvut sisältävät myös paljon arvokasta tietoa kirjoittamisen tekniikoista yleensä ja siitä, mihin kirjan kohtauksilla oikeastaan pyritään. Suosittelen kaikkia kynnelle kykyneviä lukemaan kirjan englanniksi käännöksen sijaan, jolloin alkuperäiset dialoginpätkät pääsevät loistamaan sellaisina, kuin niiden kirjoittaja on ne luonut.

Blake Snyder: Save the Cat! — The Last Book on Screenwriting You'll Ever Need

Vaikka Blake Snyderin Save the Cat! on suunnattu pääsääntöisesti elokuvakäsikirjoittajille, samat tarinankerronnan lait auttavat myös kirjailijaa jäsentämään tekstiään paremmin. Snyderillä on kyky ilmaista nämä säännöt tavalla, joka on helppo ymmärtää ja vaikea unohtaa. Kirja käy läpi tarinan luomisen prosessin ideasta editointiin, ja tarjoaa helppokäyttöisiä työkaluja tarinan ongelmien korjaamiseen.

Blake Snyderin tärkein työväline on hänen kehittelemänsä 15-portainen beat sheet (vapaasti suom. rytmiarkki), joka paitsi kartoittaa juonen kulun, myös auttaa rytmittämään tarinaa. Vaikka beat sheetit eivät aina sovellu sellaisenaan romaanin rakennusmateriaaliksi, niistä voi olla silti apua oman juonenkuljetuksensa parantamiseen.

Writer's Digest (toim.): The Craft & Business of Writing: Essential Tools For Writing Success

The Craft & Business of Writing on erinomainen hankinta luettavaksi, kun käsikirjoitus on valmis kustantajalle lähetettäväksi. Kyseessä on edistyneelle kirjoittajalle suunnattu kokoelma esseitä, jotka on jaoteltu aiheittain kirjallisuuslajin mukaan niin, että noin puolet käsittelevät luovuutta ja puolet ammattitaitoja. Kirja koskee englanninkielistä kustannusmaailmaa, joten neuvot esimerkiksi agentteja koskien eivät ole useimmille suomalaiskirjailijoille tarpeen. Monet muut neuvot kuitenkin ovat yleismaailmallisia, ja käsittelevät muun muassa saatekirjeen kirjoittamista, palkkioneuvotteluja, kirjailijan elämänhallintaa, sekä lukuisia muita teemoja, jotka ammattikirjailijan on hyvä tietää tietää.

Steven Earnshaw (toim.): The Handbook of Creative Writing

The Handbook of Creative Writing on Master of Arts -tutkinnon suorittaville suunnattu oppikirja, joka käsittelee perusasiat, jotka luovan kirjoittamisen harrastajan kuuluisi tietää. Kirja on jaettu selkeisiin osioihin aiheen mukaan, ja on suunniteltu luettavaksi luku kerrallaan kirjoittajan oman tarpeen mukaan.

Kirja käsittelee mm. eri genrejen erityispiirteitä, ja sivuaa myös näytelmäkirjoittamista, runoutta sekä elokuvakäsikirjoituksia. Kirjan lopussa on vielä osio, joka käsittelee kirjailijan käytännön arkea.

Oppikirja on suunnattu erityisesti brittiläisille ja amerikkalaisille oppilaille, joten kaikki ohjeet eivät käy sellaisenaan Suomen oloihin, mutta antavat silti hyvän lähtökohdan kustannusmaailman yleiseen ymmärtämiseen.

Lue myös

Suosittelemani blogit, verkkolehdet, podcastit jne.

Suomen Kirjailijaliiton kirjasuositukset

Mitä muut lukevat