Kirjoitusoppaita

Henkilökohtaisesti koen vaikeana tarttua kirjoittamista opettavaan kirjaan ellen luota siihen että sen kirjoittanut henkilö todella opettaa minulle kirjoittamisen tekniikkaa ja taitoja, joilla parantaa omaa kirjoittamistani. Koska en myöskään kovin aktiivisesti etsi näitä oppaita, minulla on luultavasti jäänyt lukematta monia loistaviakin teoksia. Jos sinä, hyvä lukija, olet tietoinen näistä, jaa tietoasi toki kommenttiosiossa!

The Handbook of Creative Writing

Steven Earnshaw (editori)

The Handbook of Creative Writing on yliopistotason Master of Arts -tutkinnon suorittaville suunnattu opaskirja, joka käsittelee hyvin laajasti kaikki ne perusasiat, mitä luovan kirjoittamisen harrastajan kuuluisi tietää. Kirja on jaettu selkeisiin osiin aiheen mukaan, eikä Steven Earnshawn mukaan edes ole tarkoitettu kannesta kanteen luettavaksi. Opiskelijoille annetut ohjeet käsittelevät paitsi eri genrejen erityispiirteitä myös näytelmäkirjoittamista, runoutta ja elokuvakäsikirjoituksia. Kirjan lopussa on myös laaja valikoma artikkeleita siitä, mitä kirjailijana oleminen käytännössä merkitsee. Kirja on suunnattu erityisesti brittiläisille ja amerikkalaisille oppilaille, joten kaikki ohjeet eivät käy sellaisenaan Suomen oloihin, mutta antavat silti arvokasta informaatiota myös kustannusmaailman käytännöistä.

Aiotko kirjailijaksi?

Mika Waltari

Waltarin Aiotko kirjailijaksi on nähnyt aikaa, mutta on yhä yksi niistä teoksista, joita kirjoittajat suosittelevat toisilleen. Vaikka osa Waltarin neuvoista julkaisusopimuksesta ovat vanhentuneet, Waltari myös tuo tuulahduksen raadollista realismia maineesta ja kunniasta haaveilevan kirjailijan elämään. Mieleenpainuvimpia ohjeita eivät Waltarin teoksessa niinkään ole, miten kirjoittamista parannetaan, vaan mihin ammattikirjailijaksi haluavan on pakko varautua, jos haluaa saada teoksellaan kustantajan huomion.

Minusta tulee kirjailija

Taija Tuominen

Lukemistani suomalaisista kirjoitusoppaista Taija Tuomisen Minusta tulee kirjailija muistuttaa minua eniten Waltarin klassikosta. Ensimmäinen puolisko Tuomisen kirjasta käsittelee kirjoittamista prosessina ja sitä, miten omaa työskentelyään voi parantaa. Noin puolestavälistä alkaen Tuominen vuorostaan syventyy hyvin käytännönläheisesti siihen, miten käsikirjoitus julkaistaan ja niihin taitoihin, joita esikoiskirjailijalla kuuluu olla ensimmäisen teoksen ilmestyttyä. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, joilla on pieniäkään epävarmuuksia julkaisumaailman käytännön kiemuroista. Kirja sopii hyvin niille, jotka ovat vasta kirjoittamassa esikoistaan, niille jotka ovat jo saaneet sen valmiiksi, sekä jo julkaisukynnyksen ylittäneille kirjailijoille, jotka etsivät tukea kirjoittamistyölleen.

"Shut up!" he explained

William Noble

Kirjan hassunkurinen nimi menee suoraan asiaan. Miten kirjoitetaan hyvää dialogia ja miten hyödyntää sitä tarinansa edistämisessä? William Noble poimii esimerkkejä kirjallisuuden klassikoista ja selittää, mikä niistä tekee niin esimerkillisiä. Vaikka kirja keskittyy pääosin dialogiin, luvut sisältävät myös paljon arvokasta tietoa kirjoittamisen tekniikoista yleensä ja siitä, mihin kirjan kohtauksilla oikeastaan pyritään. Suosittelen kaikkia kynnelle kykyneviä lukemaan kirjan englanniksi käännöksen sijaan, jolloin alkuperäiset dialoginpätkät pääsevät loistamaan sellaisina, kuin niiden kirjoittaja on ne luonut.


Save the Cat! The Last Book on Screenwriting You'll Ever Need

Blake Snyder

Aivan oikein, Blake Snyderin Save the Cat! on suunnattu elokuvakäsikirjoittajille, ei romaanikirjailijoille. Tarinankerronnan lait ovat kuitenkin samat formaatista riippumatta, ja Snyderillä on kyky ilmaista nämä säännöt tavalla, joka on helppo ymmärtää ja vaikea unohtaa. Save the Cat!, josta alaotsikosta huolimatta on myös kaksi jatko-osaa, käy läpi käsikirjoituksen luomisen ideasta editointiin ja tarjoaa helppokäyttöisiä työkaluja tarinan virheiden korjaamiseen ja löytämiseen. Blake Snyderin tärkein työväline on hänen kehittelemänsä 15-portainen Beat Sheet (vapaasti suom. rytmiarkki), joka paitsi kartoittaa juonen kulun myös määrittää, missä kohdin tarinaa tärkeiden asioiden kuuluisi tapahtua. Snyderin kirjoilla on myös oma verkkosivu, http://savethecat.com josta voi paitsi ostaa kirjat myös tutustua eri elokuvien Beat Sheet -analyyseihin.

The Craft & Business of Writing: Essential Tools For  Writing Success

Writer's Digest

The Craft & Business of Writing on edistyneelle kirjoittajalle suunnattu kokoelma esseitä. Esseet on jaoteltu aiheittain kirjallisuuslajin mukaan niin, että noin puolet käsittelevät luovuutta ja puolet ammattitaitoja. Kirja koskee luonnollisestikin englanninkielistä kustannusmaailmaa, joten neuvot esimerkiksi agentteja koskien eivät ole useimmille suomalaiskirjailijoille tarpeen. Monet muut neuvot kuitenkin ovat yleismaailmallisia. Esseet käsittelevät muun muassa saatekirjeen kirjoittamista, palkkioneuvotteluja, kirjailijan elämänhallintaa, ja lukuisia muita teemoja, jotka ammattikirjailijan kuuluu tietää. The Craft & Business of Writing kannattaa ehdottomasti lukea siinä vaiheessa, kun käsikirjoitus on valmis myytäväksi.

Verkkosivut

Caroclarke.com - Kokoelma kirjailija Caro Clarken aikaisemmin NovelAdvice-lehdessä julkaistuja artikkeleita kirjoittamisesta. Clarkella on paitsi erinomainen kyky selittää tarinankerronnan teoriaa selkeästi ja syvällisesti, myös runsaasti vahvoja mielipiteitä siitä miten asioita kannattaa tehdä. Vaikka Clarken kanssa ei olisikaan samaa mieltä kaikesta, hänen artikkelinsa ovat silti oikea oivallusten aarreaitta.

Limyaael Rants Archive - Curiosity Quillsin kokoama blogaaja Limayaaelin ränttejä eli avautumisia fantasiakirjallisuuden tyypillisistä ongelmista ja ehdotuksia, miten korjata kyseiset ongelmat. Artikkeleita on paljon, mutta niiden huumoriin jää helposti koukkuun. Limayaaelin terävään kritiikkiin kannattaa kuitenkin varautua hyvin ennen räntteihin sukeltamista, sillä joskus piikki saattaa osua sinuunkin.

Podcastit

Writing Excuses - Brandon Sanderson, Howard Tyler ja Dan Wells puhuvat viikottain vartin ajan kirjoittamisesta, julkaisuksi tulemisesta, tekniikasta ja kaikesta muusta, mikä kiinnostaa ammattikirjailijaksi pyrkivää. Usein podcasteissa vierailee kustannustoimittajia ja kirjailijoita, jotka vastaavat kysymyksiin omasta näkökulmastaan. Writing Excuses on paitsi opettavainen myös usein hykerryttävän hauska. Podcasti kuitenkin vaatii hyvän englannin kuullun ymmärtämisen lisäksi perusymmärryksen kirjallisuuden ammattitermeistä.

Aiheesta muualla

http://www.kirjailijaliitto.fi/kirjailijalle/aiotko-kirjailijaksi/

5 kommenttia:

 1. Blogisi on selkeä, kirjoitat hyvää kieltä "ikäiseksesi".

  Tässä pari opusta, jotka ovat antaneet itselleni paljon ja antavat yhä.

  Novelman

  * Doubtfire, D. 1987. Aiotko kirjoittaa romaanin?

  * Vacklin, Anders, Roosenvall, Janne & Nikkinen, Are. 2007. Elokuvan runousoppia. Keuruu. Like.

  VastaaPoista
 2. Itsekin lukuisia kirjoitusoppaita läpikolunneena mieleeni on jäänyt henkilökohtaisena suosikkina James N. Freyn How To Write a Damn Good Novel. :) http://www.goodreads.com/book/show/6524.How_to_Write_a_Damn_Good_Novel

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen tuosta kuullut ja mahdollisesti jopa nähnyt kirjaston hyllyllä, mutten ole tainut lukea sitä. Kiitos suosituksesta!

   PS. Pahoittelut siitä että kommentin julkaisussa meni niin kauan. Sähköposti-ilmoitus oli jostakin syystä lipsahtanut kansioista läpi ilman hälytystä.

   Poista
 3. Kirjoitat Taija Tuomisen nimen kahdesti eri lailla väärin: otsikossa Taina ja tekstissä Tanja. Blogisi on kyllä ansiokas, kiitos sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kamala, tuo on kyllä nolo moka! Korjasin tekstin, kiitos paljon palautteesta.

   Poista

Mitä muut lukevat